Zuurkoolschotel
Gerechten met zuurkool staan in Duitsland vaak op de kaart, liefst met veel en vet vlees. Wij pasten voor u een van de typisch Duitse recepten aan in een wat magerdere variant.
Gerechten met zuurkool staan in Duitsland vaak op de kaart, liefst met veel en vet vlees. Wij pasten voor u een van de typisch Duitse recepten aan in een wat magerdere variant.
Sauerkrauttopf
Voor 4 personen. Bereidingstijd: 60 minuten (inclusief 30 minuten oventijd)
- 2 sjalotjes
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 600 g aardappelen
- 400 g gerookte kipfilet
- 1 kleine magere rookworst (100 g)
- 4 jeneverbessen
- 600 g zuurkool
- 1 dl gevogelte fond
Bereiden
Sjalotjes schoonmaken en in ringen snijden. De zonnebloemolie verhitten in een grote braadpanen hierin de sjalotjes goudbruin bakken. Aardappels schillen en snij in dunne plakjes snijden. Kipfilet en rookworst in dunne plakjes snijden. Jeneverbessen en zuurkool door de sjalotjes scheppen. Oven voorverwarmen op 200°C. Glazen ovenschaal vullen met een laagje zuurkool, laagje rookworst, laagje aardappelen, laagje kipfilet en eindig met aardappelen en zuurkool. Elke laag aardappelen bestrooien met peper en eventueel zout. Fond over de ingrediënten schenken.
Schaal afgedekt met een deksel of aluminiumfolie in het midden van de oven plaatsen en de inhoud ca. 30 minuten stoven of net zolang tot de aardappels gaar zijn.
Bevat per portie:
- 1985 kJ (475 kcal)
- 45 g eiwit
- 19 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet
- 30 g koolhydraten
Dit recept verscheen in Hartbrugmagazine, oktober 2009.
Geef een reactie