Zout breekt ons uiteindelijk zuur op…
ROERMOND – Elke dag eten wij twee keer zoveel zout als goed voor ons is. Vijf gram is de uiterste grens, maar we krijgen minstens tien binnen.
ROERMOND – Elke dag eten wij twee keer zoveel zout als goed voor ons is. Vijf gram is de uiterste grens, maar we krijgen minstens tien binnen. En die extra grammen hebben onmiddellijk een negatief effect op onze gezondheid: zout stuwt de bloeddruk op en veroorzaakt, uiteindelijk (en meestal), hart- en vaatziekten. Elk jaar sterven wereldwijd ruim 1.3 miljoen mensen omdat ze te veel zout eten.
Langdurig te zout eten vergroot aantoonbaar de kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt. Zo blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het onderzoeksinstituut TI Food and Nutrition. De resultaten zijn gebaseerd op de langdurige Groningse studie.
‘Deze studie is weer een belangrijk stukje van de legpuzzel die aantoont dat te veel zout slecht is voor de gezondheid’, stelt UMCG-onderzoeker Michel Joosten. ‘Door minder zout te gebruiken, kunnen we wellicht het gezondheidsrisico verlagen, vooral bij de groep mensen met het hoogste risico.’
Volgens Joosten draagt deze studie bij aan het pleidooi (ook gericht aan de levensmiddelenindustrie) om minder zout in voedingsproducten te verwerken. Gemiddeld krijgen we zo’n 75 procent van onze dagelijkse portie zout binnen via het eten en drinken dat we kopen.
Dit artikel verschhen eerder in Hartbrug-Magazine 2014-5
Geef een reactie