Zout
Je zou het bijna vergeten, maar in de naam van wat de grootste verfmenger van de wereld is, AkzoNobel, zit één van de oorspronkelijke activiteiten verborgen: de Z van zout.
Die activiteit is bij consumenten vooral bekend onder de naam Jozo, wat weer een afkorting van jodium en zout is. Dat is een gevaarlijk terrein, want onze dokters maken zich zorgen over de te grote zoutconsumptie.
Je zou zeggen dat de productontwikkelaars van Jozo daar rekening mee houden, maar niets is minder waar. Zout is immers geld voor AkzoNobel!
Zo brengen ze op dit moment vier soorten ‘tafelzout’ op de markt, inderdaad bedoeld voor op tafel en daarom verpakt in kleurig vormgegeven busjes. Een is gevuld met gewoon Jozo zout, dus keukenzout (NaCl) met jodium. Een heet Jozo naturel; dat had beter Zo kunnen heten, want er zit geen Jo in. Een bevat een mix van zout en peper (20%), nooit een goed idee, want als je iets peperiger wil maken, maak je het meteen ook zouter. En dan is er nog Jozo Bewust – met jodium. Wat daar verder in zit is onduidelijk, vooral omdat de piepkleine witte lettertjes op een lichtgroene achtergrond volstrekt onleesbaar zijn. Zo mis je dus het gegeven dat dit voor het grootste deel uit Kaliumzout (ipv. natriumzout) bestaat en dat dat gevaarlijk is voor nierpatiënten. Zelfs de advertentie ontbeert die mededeling – alleen wie de website goed leest, krijgt die waarschuwing.
Het gegeven dat er een algemeen advies bestaat om voor je kaliumzout gebruikt, eerst je arts te raadplegen ontbreekt ook. Het enige dat je op het schap van de supermarkt ziet is de naam: ‘Bewust zout met jodium’ en denkt misschien dat dat het is, bewust. Maar onbewust krijg je dus een heel ander zout, dat voor sommigen levensbedreigend kan zijn.
Daar komt nog bij dat die strooibusjes twee openingen hebben: een voor strooien, waar al behoorlijk wat van het fijne, van antiklontermiddelen voorziene, spul uit komt, en een met een groter gat, dat voldoende is voor keukengebruik. Niet bepaald een ontwerp dat rekening houdt met de toch al te grote zoutconsumptie. In sommige beschaafde landen is het geadviseerde maximum 5 gram/dag, bij ons is dat 6 gram, in de praktijk is dat wel 9 gram.
Het ergste is nog dat AkzoNobel (‘Tomorrow’s Answers Today’) in zijn persbericht (in slecht Nederlands) meldt dat je met deze producten ontelbare momenten nét even wat leuker maakt, alsof je zout niet met meer omzichtigheid en verstand moet benaderen.
De website voegt daar nog aan toe dat Jozo Bewust geschikt is voor het tegengaan van hoge bloeddruk en osteoporose en geschikt is voor je gezondheid in het algemeen. En dan volgt nog wel die waarschuwing voor nierpatiënten, wat dus in de advertentie en in het persbericht ontbreekt en op de verpakking onleesbaar is.
Zo worden verfmengers gifmengers.
Column door: Johannes van Dam
Geef een reactie