default-header
HomeNieuwsZorg getroffen door infarct

Zorg getroffen door infarct

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 12 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

In de zorg lijkt zich een infarct te voltrekken. Volgens RTL Nieuws worstelen artsen aan de voorkant om patiënten geplaatst te krijgen in zieken- of verpleeghuizen, terwijl aan de achterkant in ziekenhuizen de uitstroom stagneert en onder meer verpleeghuizen kampen met groeiende wachtlijsten.

Dagelijks bezetten gemiddeld zeker 560 patiënten ziekenhuisbedden terwijl deze mensen allang ontslagen hadden moeten worden. Volgens RTL Nieuws liggen de ziekenhuizen daardoor steeds voller met deze wat genoemd wordt ‘verkeerde bedden’. Dat betekent dat nieuwe patiënten die wellicht dringend opgenomen moeten worden, helaas geweigerd worden.

Personeelstekorten

Volgens de omroep heeft dit veel te maken met personeelstekorten en wachtlijsten. Daardoor kunnen ‘verkeerdebedpatiënten’ niet doorstromen naar verpleeghuizen, revalidatie, ggz of een woning met wijkverpleging. De zorg lijdt kortom aan een infarct, zo lijkt het wel.
RTL Nieuws onderzocht alle 74 ziekenhuizen in Nederland. Twee op drie was bereid aan het onderzoek mee te werken. Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar om precies te zijn 204.297 bedden werden bezet door een patiënt die in het ziekenhuis geen zorg meer nodig had. Ruim 200.000 dus. In 2018 waren dat er ‘slechts’ 140.000. Oorzaak: bezuinigingen in de zorg, personeelstekorten en wachtlijsten.

Stagnatie

Als gevolg daarvan stagneert de andere zorg in de ziekenhuizen: zo moet de spoedeisende hulp bedden sluiten, en worden operaties uitgesteld. Het infarct wordt voornamelijk veroorzaakt door de verpleeghuizen. Daar zijn weliswaar genoeg bedden, maar te weinig handen aan die bedden. Er is gewoon lastig aan personeel te komen. En het wordt steeds moeilijker om aan deze verzorgers te komen.
In december 2018 stonden volgens RTL Nieuws bijna 14.000 mensen op de wachtlijst voor een verpleeghuis, vorig jaar was dat aantal opgelopen naar ruim 18.000.

Ambulances

Tegelijkertijd kampen de ambulancediensten met een tekort aan personeel. Dat maakt het moeilijk om genoeg ambulances in te zetten. Tel daarbij opdat de ambulanciers hun patiënten moeilijker kwijt kunnen op de spoedeisende hulp, en het horrorscenario is rond. Vaak proberen chauffeurs van ambulances dan door te rijden naar een volgend ziekenhuis, maar als ook daar alles vol zit, moeten ze nog verder gaan zoeken. Daardoor zijn ambulances vaak lange tijd niet opnieuw inzetbaar.
Bron: RTLNieuws

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie