default-header
HomeNieuwsZó is afvallen daadwerkelijk vol te houden

Zó is afvallen daadwerkelijk vol te houden

LeefstijlVoeding

donderdag 5 januari 2023, door Hartpatiënten Nederland

 

Eén op de drie mensen heeft problemen met het gewicht. Toch kost afvallen soms de grootste moeite. Hoe je dit het beste volhoudt? Diëtist en leefstijlcoach Femke van Liere van Fit For Foodies geeft tips.

Wanneer je wilt afvallen, is het allereerst belangrijk om je af te vragen waarom. Je kunt namelijk wel tegen jezelf zeggen dat je tien kilo wilt afvallen, maar als je niet helder hebt wat dat je gaat brengen, heb je eigenlijk geen doel, vertelt Femke. “Je moet op zoek gaan naar de uiteindelijke beweegreden. Er zit altijd een soort onderliggende behoefte achter. In plaats van het doel te stellen dat je wilt afvallen, kun je ook tegen jezelf zeggen dat je aan een goede gezondheid wilt werken. Probeer te bedenken dat het niet alleen om het resultaat gaat. Het wil niet zeggen dat tien kilo minder zaligmakend is. Dat je dan ineens gelukkiger bent of wél die baan krijgt die je zoekt. Mensen stellen vaak allerlei voorwaarden aan dat resultaat, maar bedenk echt wat het je brengt. Dat is een hele belangrijke in dit proces van gedragsverandering.”

Kleine veranderingen

Daarnaast ziet Femke vaak dat mensen het roer ineens compleet omgooien. Daar gaat het fout, zegt ze. “Er wordt gedacht: dat wat ik normaal doe werkt niet, dus ga ik het over een heel andere boeg gooien. Het gevolg daarvan is dat mensen iets gaan doen dat niet lang vol te houden is. Na drie weken zijn ze mentaal uitgeput. Dat werkt niet, want dan wordt afvallen een strijd tegen jezelf en alle verleidingen. Als je wilt afvallen, betekent dit echt dat je je leefpatroon moet aanpassen. Dit doe je door juíst kleine veranderingen aan te brengen. Mensen hebben het gevoel dat ze heel veel moeten aanpassen om resultaat te boeken, maar het tegendeel is waar. Als je bijvoorbeeld niet gewend bent om gevarieerd te koken en je gaat ineens elke dag een nieuw recept uitproberen, dan is dat echt een uitputtingsslag. Doe wat dicht bij jezelf ligt. Dan wordt het uiteindelijk een leefstijl en boek je elke dag een beetje winst.”

Keuzes

Iets anders dat niet aan te raden is, is elke dag op de weegschaal gaan staan om te kijken wat het resultaat is. “Als jij elke dag gaat kijken en geen vooruitgang ziet, raak je gefrustreerd. Dat kan dan de reden zijn dat je stopt met wat je deed, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Neem de tijd. Wat kan helpen bij de voedingskeuzes die je maakt, is je afvragen of het je dichter bij je doel brengt. Ik denk dat iedereen heel goed in staat is om voor zichzelf te bepalen of iets wel of niet oké is. Ik vertel bijvoorbeeld niemand dat je maar één keer in de week een bakje chips mag. Nee, ik probeer mensen te leren om zelf keuzes te maken. Afvallen is niet een knop omzetten: soms is het gewoon die eerste stap nemen en de rest op gang laten komen.”

Feestdagen

Een moeilijk punt voor velen zijn volgens Femke de feestdagen. Daar zien mensen geregeld tegenop, merkt ze. “Ik probeer altijd uit te leggen dat de periode tussen oud en nieuw en kerst belangrijker is dan andersom. Zolang je met vakanties en feestdagen in je routine kunt blijven, hoef je niet weer terug je routine in te stappen. Hoe meer je gaat afwijken van wat je normaal gesproken doet, hoe moeilijker het is om die structuur weer te creëren. Kijk op deze dagen vooral naar de hoeveelheid. Mensen krijgen een soort drang om heel veel te gaan eten, maar dat hoeft helemaal niet. Eet lekker mee, maar eet iets minder van alles. Het kan daarnaast verhelderend zijn om eens te kijken of je je inkopen ook op een andere manier kunt doen. Haal bijvoorbeeld minder in huis, zodat je niet een week later nog steeds eiersalade op brood eet.”

Hulp uit omgeving

Niet alleen je eigen mindset is bij afvallen belangrijk, ook steun vanuit je omgeving speelt een rol. “Het is net als met roken: als jij probeert te stoppen en iedereen in je omgeving rookt lekker door, dan is dat best een uitdaging. Vaak vinden we het lastig om hulp te vragen, maar ik adviseer mensen juist echt om dit te doen. Welke mensen zijn belangrijk voor jou en met wie ben je vaak in contact? Ga eens met hen in gesprek en kijk op welke manier ze jou bij je proces zouden kunnen helpen. Zo ontstaan soms hele leuke projectjes. Wie weet wil de buurvrouw wel elke woensdag met je gaan wandelen. Ook beweging hoort er tenslotte bij, en dan het liefst iets wat je makkelijk kunt inpassen in je leven en waarbij je zo min mogelijk weerstand ervaart.”

Mes en vork

Buiten voldoende water drinken om afvalstoffen af te voeren en vezels om de stoelgang op gang te houden, heeft Femke nog twee andere laatste tips. “Eet voldoende. Als je te weinig eet, denken jouw hersenen dat er schaarste is aangebroken en zal je lichaam er alles aan doen om vast te houden. Dan bereik je geen langdurig resultaat. Als je afvalt, wil je tenslotte vooral vet verliezen en geen spierweefsel. Probeer daarnaast altijd met bestek te eten. Veel mensen eten best wel snel, maar de duur van je maaltijd bepaalt ook de duur van je verzadiging. Hoe sneller je eet, hoe sneller je weer trek hebt. Door met bestek te eten en je boterhammen niet in drie happen naar binnen te werken, eet je minder snel. Als je langzamer eet en kleinere hapjes neemt, heb je uiteindelijk langer een verzadigd gevoel.”

Waarom dit interview met Femke?

Wij willen onze lezers zo breed mogelijk van nuttige informatie voorzien en op die manier de samenleving transparanter maken. Dat behoort tot onze doelstelling. Helpt u ons? Wij helpen u.

Tekst: Laura van Horik
Beeld: Klik-Klak Fotografie

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Hartpatiënten Nederland is netwerkpartner van lifestyle4health


Geef een reactie