Ziekenhuis bindt strijd aan met farmaceut
Het Academisch Medisch centrum in Amsterdam (AMC) gaat zelf medicijnen maken,
Het Academisch Medisch centrum in Amsterdam (AMC) gaat zelf medicijnen maken, die anders niet te betalen zouden zijn. Een medicijn dat de patiënt nu tussen de 160.000 en 220.000 euro per jaar kost, gaat het AMC maken voor 25.000 euro, aldus het NRC woensdag. Een bedrag dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars, hoewel die hiervoor – tot 1 april – toch uit coulance de beurs trokken.
Het is voor het eerst dat een ziekenhuis zelf een medicijn gaat maken om op die manier de prijs te drukken. Het medicijn waar het om gaat is bedoeld voor patiënten met staar en dementie op jonge leeftijd, en voor ernstige spieraandoeningen. Dit zijn symptomen van de zeldzame erfelijke aandoening cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). In ons land gaat het volgens het NRC om 65 mensen.
Het AMC daagt daarmee de farmaceutische industrie uit. Die staat er namelijk om bekend gelijk een blik advocaten open te trekken als iets ten koste van de eigen winst dreigt te gaan.
Het medicijn dat nodig is heet CDCA en wordt gemaakt samen met Pharmagister. Dat is een stichting die zich inzet voor een betere toegang tot geneesmiddelen. Pharmagister heeft volgens de krant onder meer de inkoop van grondstoffen voor zijn rekening genomen.
Carla Hollak nam het initiatief voor deze maatregel. Zij is hoogleraar stofwisselingsziekten bij het AMC en staat bekend als iemand die kritisch staat jegens de farmaceutische industrie. Zij weet ook dat de kans bestaat dat de farmaceuten het AMC voor de rechter slepen, maar ligt er niet wakker van. „We staan er niet alleen voor. De tijdgeest is in ons voordeel’’, zegt ze in het NRC. Hollak vindt dat de farmaceuten een veel te hoge prijs vragen. Dat moet stoppen, vindt ze. De eigen productie van CDCA kan volgens haar een eerste stap in die richting zijn.
Geef een reactie