Wereldprimeur MCL: innovatieve monitoring hartfuncties in alle OK’s
Sinds kort zijn alle algemene operatiekamers van Medisch Centrum Leeuwarden voorzien van een nieuw apparaat
Sinds kort zijn alle algemene operatiekamers van Medisch Centrum Leeuwarden voorzien van een nieuw apparaat om het functioneren van het hart tijdens een operatie continue te kunnen meten. Dat is bijzonder, want geen enkel ander ziekenhuis ter wereld heeft deze monitoring op deze schaal geïmplementeerd.
Derde generatie techniek
Het apparaat waarvoor het ziekenhuis heeft gekozen, is de EV1000 van Edwards Lifesciences. De ontwikkeling van de apparatuur, zoals deze nu in het gehele operatiecomplex van het MCL is geïnstalleerd, heeft meer dan tien jaar geduurd en men spreekt inmiddels van de derde generatie binnen deze monitortechniek.
Afname van complicaties
Met deze innovatieve techniek is de anesthesioloog (de medisch specialist, die beoordeelt of en op welke manier een patiënt een operatie op een veilige manier kan ondergaan), nog beter in staat de zogenoemde 'hoogrisico-patiënten' te monitoren tijdens een operatie. Het apparaat meet namelijk niet alleen de bloeddruk, maar bijvoorbeeld ook de bloedstroom. Daarmee geeft het meer informatie over de patiënt dan de gebruikelijke hartbewakingstechnieken en zorgt het voor een afname van het aantal complicaties na een operatie. Soms wel tot ruim twintig procent.
Gunstige ontwikkeling
De investering in deze nieuwe technologie kan zich op meerdere niveaus uitbetalen. Theo Spies, manager van de afdeling anesthesiologie van het MCL, vindt dat een gunstige ontwikkeling: “Door de veranderingen in de zorg en de groeiende groep ouderen, behandelt het MCL steeds meer patiënten met complexe zorgvragen. Om alle patiënten optimaal te kunnen blijven behandelen, moeten ziekenhuizen blijven innoveren, zeker wanneer het gaat om vermindering van complicaties en een sneller herstelproces. Vanuit het MCL lopen we daarin graag voorop.”
Wereldprimeur
Door alle operatiekamers in te richten met deze nieuwe apparatuur, hoeft een patiënt niet meer verplaatst te worden en kan elke patiënt op elke operatiekamer op elk moment optimaal worden bewaakt. Met deze brede toepassing heeft de maatschap anesthesiologie in samenwerking met het MCL een wereldprimeur gerealiseerd. “Het is een zeer elegante oplossing om de patiënt tijdens een operatie nog beter te kunnen begeleiden”, licht anesthesioloog Paul van Beest van het MCL toe. “Dit is een mooi voorbeeld van toegepaste wetenschap in het MCL. Na langdurige inzet en diverse onderwijs momenten zijn wij blij dat het gelukt is de perioperatieve zorg nog verder te optimaliseren.”
Bron MCL
Geef een reactie