Wees lief voor uw lichaam
Je bent wat je eet: helemaal letterlijk hoeven we dat natuurlijk niet te nemen, maar de filosofie achter deze uitdrukking is zeker de moeite waard. Personal trainer en lifestylecoach Radmilo Soda legt uit hoe belangrijk voeding is voor een optimale gezondheid, en waarom hartpatiënten er goed aan doen om een evenwichtig voedingspatroon aan te houden.
Alles wat we tot ons nemen, heeft in meer of mindere mate effect op ons lichaam. Hoe dat zich uit, verschilt per persoon. De één heeft natuurlijk meer aanleg om wat voller te worden dan de ander, en waar de één fluitend een reep chocola naar binnen kan werken en tegelijkertijd een stralende huid heeft, krijgt de ander al een puistje als-ie alleen maar naar de verpakking kijkt. Toch zijn de wetten van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon universeel. Want hoe stralend die huid ook blijft na zes repen chocola, dat betekent niet dat een dergelijke dagelijkse hoeveelheid zoetigheid voor die ene persoon ook goed is.
Alles hangt samen
“We weten dat voeding ons immuunsysteem beïnvloedt, onze mentale gezondheid, het herstellend vermogen van ons lichaam, de hormoonhuishouding, onze spieren en nog veel meer”, vertelt Radmilo Soda. “Kortom: ons totale systeem is afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van onze dagelijkse voedselinname.” Dat werkt, logischerwijs, twee kanten op. Voldoende vitaminen, mineralen, goede vetten en bouwstoffen hebben een onomstotelijk positief effect op de gezondheid. Maar andersom kan ‘verkeerde’ voeding ook grote invloed hebben op bijvoorbeeld het hart, de bloedvaten en het cholesterolgehalte. “Aanleg en genen spelen natuurlijk een rol als je kijkt naar het risico op hart- en vaatziekten en hartinfarcten, maar er is ook een heel duidelijke relatie met voeding. Zo kan verkeerde voeding zorgen voor het dichtslibben van de aderen en een stijging van het cholesterolgehalte, waardoor de bloeddruk omhooggaat. Dat kan weer leiden tot een hartinfarct. Bewust bezig zijn met voeding is dus essentieel, zeker voor hartpatiënten.” De grootste boosdoeners voor de aderen zijn voedingsmiddelen die rijk zijn in calorieën en verzadigde vetten, legt Soda uit. “Wanneer je veel van dit soort voedsel eet en daarbij ook nog weinig beweegt en regelmatig veel alcohol drinkt, kan dat behoorlijke schade toebrengen aan het hart- en vaatsysteem.”
Bewuste keuzes
Soda adviseert daarom om bewuste keuzes te maken en te zorgen voor een divers palet aan goede voedingsstoffen. Ten eerste, zo stelt hij, is het verstandig om veel voedsel te eten dat gezonde vetten bevat. “Denk hierbij aan olijfolie, noten en avocado. Daarnaast is omega 3 heel belangrijk, idealiter twee keer per week. Dat zit in veel vette vis zoals haring, makreel en zalm.” En het lijkt misschien vanzelfsprekend om voldoende groenten en fruit te eten voor een gezond leven, maar Soda stipt het toch nog even aan. “Vaak zeggen mensen: 200 gram groenten per dag. Nou, van mij mag dat wel 300 gram zijn. Let erop dat je seizoensgroenten neemt, die zijn goedkoper en duurzamer, omdat ze niet van ver hoeven komen. Zorg er bovendien voor dat je veel peulvruchten eet: die zijn rijk aan vitaminen en mineralen en heel makkelijk te combineren in bijna iedere maaltijd. Denk aan linzen, kikkererwten en bonen.”
Verhoudingen
Hoe lekker een flinke portie gebakken aardappelen met mayo ook is: wees daar gematigd in, waarschuwt Soda. “Vaak hebben mensen 60 procent koolhydraten op mijn bord, 20 procent proteïne en 20 procent groenten en vetten. Eigenlijk moet dat omgekeerd zijn, zeker als je wat ouder wordt. Gooi die proteïne-inname omhoog! Eet 60 tot 70 procent groenten en proteïne en beperk de hoolhydraten tot maximaal 40 procent van je maaltijd. Een uitzondering kun je maken als je bijvoorbeeld fysiek werk doet en veel brandstof verbruikt op een dag. Dan zul je je koolhydraten wat meer nodig hebben. Maar werk je op kantoor en zit je het grootste gedeelte van de dag achter je computer? Dan verbrand je bijna niets en wordt alles als vet opgeslagen.”
Bier en chocola
Wanneer je bewust met je voeding bezig bent, zal je vanzelf vitaler worden, vervolgt Soda. “Vergeet daarbij niet om voldoende water te drinken. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen worden afgebroken. Water helpt het lichaam als het ware filteren. En onthoud: het is heus niet erg om jezelf af en toe te verwennen met een biertje of een stuk chocola. Ook een ongezonde maaltijd één keer per week is prima, zolang je het daarbij houdt. Wat betreft de gezonde maaltijden: blijf variëren, dan houd je het makkelijk vol. Als je iedere dag andijvie eet, is dat niet bepaald motiverend. Kijk rond in de supermarkt, probeer iedere dag wat anders en probeer ook eens iets nieuws. Je hart- en vaatsysteem zal je dankbaar zijn.”
Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: Radmilo Soda
Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.
Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.
Geef een reactie