We zijn te dik en leven dus zeven jaar korter.
Maar liefst de helft van de Nederlanders is te dik. En wie obesitas heeft, leeft gemiddeld zeven jaar korter. Met dit verontrustende nieuws wekte het AD ons op de vroege
maandagochtend. In de krant komt Richard IJzerman, internist-endocrinoloog bij Amsterdam UMC, aan het woord. IJzerman is gespecialiseerd in hormonale aandoeningen en stofwisselingsziekten. Hij onderzoekt met name obesitas in relatie tot de hersenen.
We hebben eten in overvloed in onze moderne, westerse samenleving. We kunnen zonder enige inspanning aan voedsel komen, we hoeven er ons zelfs niet voor te bewegen. Daarbij komt dat ons voedsel vetter en zoeter dan ooit is.
Afvallen is lastig
Iedereen die al wat op leeftijd is weet dat afvallen met het groeien der jaren steeds lastiger wordt. Nog moeilijker is het om het eenmaal bereikte gewicht na al die afvalinspanningen te behouden. Volgens IJzerman gaat het lichaam automatisch in de spaarstand, als het merkt dat we ons uithongeren. Het lichaam laat ons hongergevoel toenemen, zodat we al snel voor de verleiding zwichten. Maar omdat het lichaam ook minder energie verbrandt zodra het doorheeft dat we aan het afvallen zijn, wordt het extra moeilijk om gewicht te verliezen. Het lichaam wil weer naar het oude gewicht terug.
Wie afvalt, heeft snel honger, kortom. En dat hongergevoel kan jaren aanhouden, zelfs bij mensen die al lang bezig zijn met afvallen en op hun gewicht letten. Maar je kunt beter wat honger lijden dan te dik zijn. „Overgewicht is ernstig en hangt samen met diabetes en hart- en vaatziekten”, aldus IJzerman in het AD. “Als je obesitas hebt, dan leef je gemiddeld zeven jaar korter. Dus slank zijn is niet alleen voor de mooiigheid.’’
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie