default-header
HomeNieuwsWe worden ouder!

We worden ouder!

Columns

maandag 13 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

Momenteel telt ons land 2.600 honderdjarigen. Volgens de nieuwste bevolkingsprognose van de Verenigde Naties zijn dat er in het jaar 2100 ruim 57.000! Tegen die tijd zal de levensverwachting in ons land (bij geboorte) zijn gestegen tot 91,5 jaar. Dan nog enkele statistieken van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM): het aantal honderdplussers zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen, en in het uiterste – zeer speculatieve – scenario kan de gemiddelde levensverwachting in 2040 zelfs stijgen tot 95. Dat schept de burger moed!

Regelmatig hoor ik leeftijdsgenoten zeggen ‘Och, wij moeten vast tot ons 80e werken’. En als de zojuist genoemde voorspellingen kloppen, dan ligt een pensioenleeftijd van 78 inderdaad voor de hand. In de AOW-wet staat een formule die de pensioenleeftijd bepaalt, en volgens die formule  ‘mogen’ we gemiddeld 18,26 jaar van ons pensioen genieten. Ik vraag me af of 78-jarigen tegen die tijd dan te vergelijken zijn met de huidige 65-jarigen… Oud worden is leuk, maar het ligt er natuurlijk wel aan op welke manier.

De oorzaken van het fors ouder worden zijn onder meer medische uitvindingen en technologische vooruitgang, maar ook een gezondere leefstijl. Tot nu toe werden we ouder doordat artsen infectieziekten en hart- en vaatziekten bestreden, en doordat onze woon- en arbeidsomstandigheden en de medische hulp verbeterden. Ook zijn we in de loop der jaren minder massaal gaan roken, omdat we ons steeds meer bewust zijn van de negatieve effecten hiervan. Al deze aspecten leveren extra levensjaren op.

Het is goed dat er – vooral de laatste jaren – steeds meer aandacht is voor een gezonde leefstijl. Ik ben geen voorstander van bijvoorbeeld extreme diëten die nauwelijks vol te houden zijn. Naar mijn mening is het veel beter om gewoon te genieten, maar wel met mate. Gezond gevarieerd eten, voldoende bewegen en je bewust zijn van de effecten van bijvoorbeeld roken of overmatig alcohol drinken, zijn al hele goede stappen.

Ook ben ik er voorstander van dat zorgverleners meer wijzen op de positieve effecten van bijvoorbeeld een andere leefstijl, in plaats van dat er onderzoek wordt gedaan naar onnodige medicijnen. Dat is de omgekeerde wereld: voorkomen is beter dan genezen. Maar laten we vooral niet vergeten dat er overal belangen meespelen, of het nou gaat om de farmaceutische industrie, de voedingsmiddelenindustrie of de tabaksindustrie, of om investeerders die geld steken in onderzoek naar de bestrijding van veroudering…

Zoals ik eerder zei: oud worden kan leuk zijn, maar dat is afhankelijk van hoe het verouderingsproces verloopt. Daarbij zegt de biologische leeftijd natuurlijk lang niet alles; het gaat er ook om hoe oud iemand zich ‘voelt’, of om wat voor gebreken erbij komen kijken. Onlangs vroeg iemand aan me: ‘Waarom stellen jullie eigenlijk geen leeftijdsgrens aan mensen die meewillen met HartbrugReizen?’ Mijn antwoord daarop was simpel: ‘Leeftijd is en blijft een relatief begrip, en eigenlijk nietszeggend. Iemand van 93 kan nog in een vele betere conditie zijn dan iemand van 63’.

Ook zijn er veel verschillen per land wat betreft de gemiddelde levensverwachting. Op Sardinië bijvoorbeeld, worden mensen ouder dan wij. Benieuwd waardoor dit komt? Hou dan HartbrugMagazine in de gaten, want hier besteden we binnenkort meer aandacht aan.

Column door: Marly van Overveld


Geef een reactie