default-header
HomeNieuwsWat is katheteriseren?

Wat is katheteriseren?

maandag 11 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Katheteriseren is een onderzoek naar het hart en de kransslagaders via de bloedvaten. Daarbij worden dunne slangetjes, de zogenoemde katheters, gebruikt. Met deze slangetjes van enkele millimeters dikte kan de specialist bij het hart komen.

Katheteriseren is een onderzoek naar het hart en de kransslagaders via de bloedvaten. Daarbij worden dunne slangetjes, de zogenoemde katheters, gebruikt. Met deze slangetjes van enkele millimeters dikte kan de specialist bij het hart komen.
 
Met behulp van de katheterisatie kan naar de toestand van de kransslagaders gekeken worden om eventuele vernauwingen op te sporen. Een katheterisatie kan ook gericht zijn op onderzoek van de hartkleppen. Ook kan de specialist zo meer aan de weet komen over de pompfunctie van het hart en eventuele hartritmestoornissen. Aan de hand van dit onderzoek bepaalt de arts welke behandeling noodzakelijk is. 
 
Een katheterisatie volgt vaak op klachten van pijn op de borst, hartritmestoornissen, hartklepproblemen of een hartinfarct. In dat laatste geval kan de arts zien waar het hart beschadigd is en hoe groot die schade is.
Voor de behandeling is een plaatselijke verdoving nodig op de plek waar de katheter het lichaam in gaat. Daarnaast krijgt de patiënt medicijnen om stolsel op de katheter te voorkomen. Ook rustgevende medicijnen kunnen desgewenst worden verstrekt, als de patiënt aangeeft angstig te zijn. 
 
Een katheterisatie duur ergens tussen een en anderhalf uur. Sommige patiënten voelen daarbij een kriebelend gevoel, hoewel de bloedvaten van binnen gevoelloos zijn. Na de katheterisatie zijn er enkele beperkingen waarmee de patiënt rekening moet houden. Zo is autorijden niet verstandig. Kom dus niet zelf met de auto naar het ziekenhuis, maar laat iemand anders rijden.
 

Wat betekent een hartkatheterisatie?

Middels een hartkatheterisatie worden de kransslagaders in beeld gebracht. Met deze coronair angiografie (CAG) kan ook afgelezen worden hoe de pompfunctie van het hart is of de toestand van de hartkleppen. De kransslagaders voorzien het hart van zuurstof. Bij een vernauwing van deze slagaders krijgt het hart te weinig (of geen) zuurstof, en dat kan leiden tot een hartaanval. Om aan de weet te komen hoe de kransslagaders eruitzien en waar eventueel een vernauwing is, wordt een katheter door de bloedvaten naar binnen geschoven. Dat gebeurt vaak via de lies, tegenwoordig ook steeds vaker via de pols. Van daaruit wordt de dunne katheter naar het hart geschoven. Zo’n katheter is een hele dunne buis met gaatjes aan het uiteinde. Middels de katheter kan een contrastvloeistof worden ingespoten. Dat geeft de arts middels röntgenfoto’s een beeld van de toestand van hart en kransslagaders. 
 

Het katheteriseren van het hart

Het katheteriseren van het hart is een ingreep waarin via lies of pols een dun buisje naar het hart wordt gebracht. Dat gebeurt door dat superdunne buisje door bloedvaten te schuiven. Met deze katheter kan de arts een contrastvloeistof inspuiten op de plek die onderzocht moet worden. Met behulp van een röntgenfoto kan de arts dan bekijken hoe het hart eraan toe is, en of er vernauwingen zijn in de kransslagaders. 

 

 
 

 

 
 

 


Geef een reactie


Reacties (5)

  • Marino Hanssen 14 januari 2022

    Heb gisteren een hartkatheriatie gehad via de linker pols.
    Ben 2.5 jaar geleden geopereerd twee nieuwe kransslagaders en een bypass.
    Bij de kateriatie was de nieuwe kransslagader goed maar de bypass konden ze niet vinden helemaal niets raar vind ik
    Kan het zo zijn dat de bypass aan de andere kant is gemaakt, zou ik wel een hele grotr fout vinden maar alles kan

  • Margot van Beem 1 april 2022

    kan het hart worden gekatheteriseerd als patient een pacemaker heeft? Zijn er andere methodes om de kransslagaders te onderzoeken? wordt er contrastvloeistof gebruikt bij katheterisatie?

  • Marianda 15 januari 2023

    Wat is jullie ervaring van een hartkatheterisatie?
    Want ze hebben gezien dat ergens verstopping heb en als ik klachten bleef houden op de borst Zal een CAG moeten doen , hopelijk krijg ik antwoord van jullie

  • Dirk-Jan Lukasse 26 oktober 2024

    Heb al diverse xx een kathetrisatie ondergaan, , 2x deed het erg veel pijn door de pols,
    de 3e x heb ik gevraagd voor een verdoving , deed het vele xx minder pijn. Als
    Wsl moet ik nu weer dit ondergaan en ik heb al 3 stents, heb u weer drukkend gevoel op de boerst, als ik fiets of druk ben of doe wordt het steeds erger ,maar als ik naar huisarts ga, lig ik binnen no time weer in het zkh what to do ?
    Dirkjan Lukasse