default-header
HomeNieuwsWat is eigenlijk een myocardinfarct?

Wat is eigenlijk een myocardinfarct?

maandag 11 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Een myocardinfarct is een ander woord voor een hartinfarct of een hartaanval. Het woord is samengesteld uit de onderdelen myocard en infarct. Dat laatste woord kennen we allemaal wel, maar myocard waarschijnlijk minder: dat betekent hartspierweefsel.

Een myocardinfarct is een ander woord voor een hartinfarct of een hartaanval. Het woord is samengesteld uit de onderdelen myocard en infarct. Dat laatste woord kennen we allemaal wel, maar myocard waarschijnlijk minder: dat betekent hartspierweefsel. Bij een hartaanval sterft een deel van de hartspier af. Dat komt omdat een deel van de spier te weinig zuurstof krijgt. De zuurstofvoorziening door de kransslagaderen is dan ernstig verminderd of helemaal geblokkeerd.  Dat komt door een vernauwing of afsluiting van deze kransslagaders. 
Een hartaanval is gevaarlijk. Het infarct kan leiden tot hartfalen, sterven of levensbedreigende hartritmestoornissen. Als in dit laatste geval niet snel hulp komt, dreigt de dood. 
 

Wat veroorzaakt een hartaanval?

De oorzaak van een hartaanval is meestal de vorming van een bloedpropje of bloedstolsel in een kransslagader. Daardoor wordt de zuurstofvoorziening van delen van het hart afgesloten, met alle gevolgen van dien. Het afsluiten van de kransslagader gebeurt vaak in het verlengde van aderverkalking. Dat kan komen door onder meer suikerziekte, roken, ouderdom, hoog cholesterol, teveel alcohol drinken, onvoldoende beweging, stress, ongezond eten en overgewicht. 

Als u ook maar even twijfelt, en u denkt dat er mogelijk sprake kan zijn van een hartinfarct, bel dan onmiddellijk 112. Symptomen zijn onder meer een drukkende en benauwende pijn op de borst, mogelijk met uitstralende pijn naar (een van) de armen, kaak, of rug. De hevige pijn is vrij constant, en houdt lang aan, dat wil zeggen minstens vijf minuten. Andere symptomen kúnnen zweten zijn, misselijkheid en braken, maar dat hoeft niet. Ze verschillen van mens tot mens. Vrouwen hebben vaak andere klachten dan mannen: ze hebben eerder last van benauwdheid, een branderig gevoel in de maagstreek, plotselinge duizeligheid, pijn tussen de schouderbladen, acute vermoeidheid en een mogelijk licht gevoel in haar hoofd. Iets dergelijks kan gelden voor oudere mensen en mensen die aan suikerziekte lijden. Vaak voelen vrouwen en ouderen of lijders aan diabetes geen hevige pijn, of ze klagen er minder over (met name vrouwen). Bij een vermoeden van een hartinfarct direct 112 bellen: elke minuut telt! Heeft iemand in uw omgeving een hartaanval en raakt deze persoon buiten bewustzijn, dan kan er sprake zijn van een hartritmestoornis. In dat geval is direct helpen van levensbelang: begin in dat geval met reanimeren, na 112 gebeld te hebben. Je kunt natuurlijk ook iemand anders laten bellen, als dat mogelijk is.   
 
 
 
 
 

Geef een reactie