Wanneer kan ik weer sex hebben na mijn doorgemaakte hartklachten?
Vraag: Wanneer kan ik weer sex hebben na mijn doorgemaakte hartklachten? Seksualiteit speelt een belangrijke rol in ons leven. Volgens sommige deskundigen is ons seksuele leven een soort maatlat voor het leven van alledag.
Henry Honné,fystiotherapeut:
Antwoord:
De manier waarop we vrijen en met intieme relaties omgaan laat zien hoe we in het leven staan: emoties, gedrag, normen en waarden zijn terug te vinden in het liefdesspel.
Van de andere kant hebben gebeurtenissen uit het dagelijks leven direct gevolgen voor ons seksuele leven.
Een van die gebeurtenissen kan bestaan uit hartklachten….
Gezondheid en lichamelijke belastbaarheid, zijn dan niet meer zo vanzelfsprekend. De toekomst lijkt onzekerder en in het dagelijks leven zult u ineens met van alles en nog wat rekening moeten gaan houden.
U kunt angstig, verdrietig, boos worden en het zelfvertrouwen kan een behoorlijke deuk oplopen. Het gevolg is dat u op een vervelende manier, ‘niet lekker in uw vel zit’ en dat kan de seksuele relatie die u heeft, behoorlijk verstoren.
Als u dan weer voor de eerste keer na de doorgemaakte hartproblemen sex heeft, is dit niet altijd direct gemakkelijk of vanzelfsprekend.
Het is mogelijk dat de gevolgen van de hartklachten die u heeft, zó groot zijn, dat het niet langer mogelijk is om op dezelfde manier seksueel contact te hebben als vroeger.
Laatst aangepast op 12 december 2009 15.27 uur
In fysiek opzicht is sex natuurlijk zwaarder dan de krant lezen!
Veel bloeddrukverlagende medicijnen, bètablokkers, kalmerende middelen, antidepressiva en slaapmiddelen kunnen erectiestoornissen veroorzaken.
Er zijn ook medicijnen die remmend werken op het krijgen van een orgasme.
Het is belangrijk om de bijsluiter van de medicijnen goed te lezen, omdat de bijwerkingen daar meestal in genoemd worden. Omdat nog lang niet alles over alle bijwerkingen bekend is en omdat de gevolgen van medicijngebruik per persoon kunnen verschillen, is het goed er met uw arts over te praten.
Het is ook bekend, dat de bijwerkingen van medicijnen, bij ouderen anders zijn dan bij jongeren en bij vrouwen anders dan bij mannen.
Ook hier geldt: één antwoord voor iedereen is niet te geven, bespreek het met uw arts en zorg dat u antwoord krijgt op al uw vragen.
Omdat ook cardiologen, huisartsen en verpleegkundigen gewone mensen zijn, is het ook voor hen niet altijd even eenvoudig om over seksualiteit te praten.
Op sommige vragen zijn geen pasklare antwoorden en er zijn hulpverleners die er maar liever niet over spreken.
Dat is natuurlijk jammer, want ook al zijn oplossingen vaak niet direct voorhanden, het kan toch een hele opluchting zijn om er eens met iemand over te praten en uw zorgen met iemand te delen.
En ter geruststelling: seks vraagt niet meer inspanning dan het oplopen van twee trappen, of in flinke wandelpas een blokje om. Als uw arts vindt dat u die activiteiten zonder problemen uit kunt voeren, is er geen enkele reden om te denken, dat uw hart het vrijen niet aan kan. De climax, het klaarkomen, is een activiteit, waarbij lichaam en gevoel zich ontladen.
Het hart gaat sneller pompen, de ademhaling verandert en spieren trekken zich samen. Het lichaam reageert nét als bij (sommige) hartklachten.
Dit kan angst en paniek teweegbrengen, vooral omdat veel mensen zich tijdens het orgasme kwetsbaar en open voelen, wat die emotionele sensaties nog eens extra kan verhevigen.
Kortom, het orgasme kan gevoelens van angst en onzekerheid naar boven brengen, die het plezier behoorlijk kunnen bederven. Óók bij uw partner, die zich kan gaan afvragen, of het hart het allemaal nog wel aankan.
U moet u laten gaan en daarmee als het ware even de controle over de eigen situatie loslaten. Het misschien wel om die reden, dat als men in Frankrijk over het orgasme spreekt, men het over “la petite mort” (de kleine dood) heeft!
Ook nu weer is het goed om te bedenken, dat, als u twee trappen op kunt lopen of een flink blokje om kunt wandelen, er eigenlijk geen reden tot ongerustheid is.
Geef een reactie