default-header
HomeNieuwsWachttijden om je hart bij vast te houden

Wachttijden om je hart bij vast te houden

Columns

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Grote zorgen maak ik mij over de almaar toenemende uitholling van de zorg. Met gekromde tenen volg ik met steeds meer argwaan de nieuwsberichten. Wat denkt u over het akkoord dat zorgverzekeraar Menzis sloot met tien ziekenhuizen? Dit komt er in feite op neer dat, ietwat kort door de bocht, ziekenhuizen afgestraft worden als her-operaties noodzakelijk zijn. Hier houden wij de vinger nauw aan de pols en worden inmiddels door Menzis en de toezichthoudende organisatie op de hoogte gehouden. Althans dat is de belofte.

Of wat te denken van bijvoorbeeld het akkoord dat onze VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg sloot met medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars? De uitgaven voor medisch-specialistische hulp mogen volgend jaar met maximaal 0,8 procent stijgen. In 2022 moet deze stijging zijn afgeroomd naar nul procent (bron: Centraal Planbureau).

In mijn ogen ordinaire bezuinigingen: minder operaties en dus ook nóg langere wachttijden. Dat is volstrekt onacceptabel. Jarenlang hebben wij gestreden voor aanvaardbare wachttijden. Maar helaas  constateren we dat de wachttijden alweer de pan uit rijzen. Dus wat te verwachten voor de nabije toekomst? Komen de tijden van de luchtbruggen uit de jaren 70 weer terug? Ik hoop het niet, maar hou mijn hart vast.

Elke maand inventariseren wij de electieve wachttijden voor dotterbehandelingen en openhartoperaties binnen de Nederlandse hartchirurgische centra (zie pagina 28). Dit betreft de wachttijden voor patiënten die in de thuissituatie hun oproep afwachten. Dus niet urgent behandeld hoeven te worden.

Voor dotterbehandelingen meten wij op dit moment een wachttijd van maar liefst 6 weken, of meer, in Nieuwegein (Antonius), Den Haag (Haga), Leiden (LUMC), Alkmaar (MCA), Zwolle (Isala), Groningen (UMCG) en ook in Amsterdam (VUmc). Eindhoven (Catharina) spant op dit moment de kroon: 12 weken!

Bij onze wachtlijstinventarisatie registreren we ook dramatische wachttijden bij de hartoperaties: Amsterdam (AMC), Breda (Amphia) en Nijmegen (Radboud): ruim 6 weken. In Utrecht (UMCU) en Leiden (LUMC): 10 weken. En als klap op de vuurpijl: patiënten in Maastricht (UMCM) kampen met maar liefst 15 weken lijdzaam thuis wachten!

In ons wachttijdenoverzicht voor hartoperaties ontbreekt helaas de wachttijd in het in Amsterdam gelegen Academisch Ziekenhuis van de vrije universiteit, kortweg VUmc. Na veel vergeefse pogingen om een indicatie te verkrijgen en in de wetenschap dat de website van het VU geen wachttijd voor hartoperaties geeft, deelt het secretariaat ons doodleuk mede: “daar mogen wij geen uitspraken over doen, dat weten wij niet. Kijkt u maar op onze website….”. Helaas blijkt dat ook andere websites geen uitkomst bieden: geen info, verouderde cijfers of “under construction”. Tenslotte mail ik op advies van het secretariaat (“mijnheer kan u niet telefonisch te woord staan”..) dan maar naar het hoofd van de afdeling. Bij het ter perse gaan van deze uitgave hebben wij helaas nog steeds geen antwoord ontvangen. Maar: wordt zeker vervolgd. Want ook dit is op zijn zachtst gezegd zorgelijk!

Kortom: veel te lange wachttijden voor deze levensreddende ingrepen. Onacceptabel en meer dan verontrustend. Reden te meer om de noodklok te luiden bij de overheid en aandacht te vragen via de politiek. En last but not least: de patiënt informeren en aan een snellere ingreep helpen. Dat is onze kerntaak.

Staat u op een lange wachtlijst? Bel of mail ons! Wij kunnen wellicht bemiddelen en uw ingreep bespoedigen. Bovendien horen wij graag uw ervaringen. En in het bijzonder die van de hartchirurgie in het VUmc.

 Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie