default-header
HomeNieuwsWaartoe zijn wij op aarde?

Waartoe zijn wij op aarde?

Columns

maandag 12 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hoe het met u zit, beste lezer, weet ik natuurlijk niet. Ik ben nog van de generatie die als kind de catechismus moest opdreunen. Van buiten leren en vervolgens praktiseren. Een van de vragen die ik me herinner was: waartoe zijn wij op aarde? Als goed katholiek hoorde je dan te antwoorden: om god te dienen. Conform de mantra die in de catechismus geschreven stond. Hoe je daar verder ook over denkt, de catechismus gaf ons kinderen en latere volwassenen een houvast, een anker. Je kon al wat je overkwam begrijpen, een kader geven. Zin en betekenis. Toen het katholicisme in de jaren zestig op zijn retour ging en de catechismus bij het oud papier terecht kwam, verdween die houvast voor veel mensen.

De vraagstelling is eigenlijk zo gek nog niet. Waartoe zijn wij op aarde? Vindt daar maar eens een antwoord op. Naarmate we ouder worden, kijken we steeds vaker terug op ons leven. Dan zien we wellicht patronen of zelfs een rode draad. Allerlei mensen, gebeurtenissen en werkzaamheden geven ons leven betekenis en zin. De vraag ‘Waartoe zijn wij op aarde?’ gaat echter nog verder. Die raakt aan de kern van ons bestaan. Die raakt onze instelling.

Veel mensen die dit magazine lezen zijn geen donateur van Hartpatiënten Nederland omdat ze last van zweetvoeten hebben. Velen van hen hebben in hun leven dingen meegemaakt die levensbedreigend waren, zoals een hartaanval of een andere aandoening aan hart en vaten, of andere gebeurtenissen die diepe littekens sloegen, letterlijk of figuurlijk. Ook voor u en mij hebben ingrijpende gebeurtenissen een betekenis. Vaak gebeuren er rond zo’n trauma in onszelf of om ons heen dingen, die anders niet gebeurd zouden zijn. En die achteraf gezien best wel goed zijn. We kijken met andere ogen naar onszelf en naar anderen, kunnen meer genieten van kleine dingen waarvoor we vroeger onze ogen gesloten zouden hebben. Houden ons meer aan elkaar vast, luisteren beter naar elkaar. Als het goed is tenminste. Sommige mensen raken echter verbitterd, zoeken naar schuldigen en bederven dagelijks de sfeer. Omdat ze iets hebben meegemaakt wat ze niet wilden. Een hartaanval bijvoorbeeld. Als we leren al wat ons overkomt te begrijpen als iets wat ons móet overkomen, kunnen we weer opgelucht ademhalen. Misschien is dat wel het antwoord op de vraag: waartoe zijn wij op aarde? Om al datgene dat op onze weg komt, te accepteren in plaats van boos te verwerpen. Leven in dankbaarheid om wat het leven ons geeft, wat dat ook moge zijn…

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Vivian Kreutz 12 januari 2024

    Wat mooi dat u dit zo in u colom (om)schrijft! Wij hadden vanavond een avond met onze vaders groep en daar kwam deze zelfde vraag ter tafel in het kader van het thema: “Waar ‘honger’ jij naar in het leven? Na afloop van deze avond zocht ik zelf deze vraag nog eens op en kwam zo doende op de site van de Hartstichting terecht en het stemde me dankbaar en vreugdevol om te lezen wat u schreef omdat het zo herkenbaar is voor mij wat u schrijft. Zelf ben ik wel binnen kerks opgegroeid, maar niet met de catechismus en daarom kende ik het antwoord op deze vraag ook niet, maar na mijn bekering is het geloof in Christus of te wel het leven vanuit de naastenliefde, mijn houvast en mijn anker geworden. Het is fijn om te weten dat de Hartstichting open staat voor het getuigenis dat u met deze column geeft.
    Geloof kan namelijk ook een medicijn zijn voor meerdere hartkwalen, lichamelijk of geestelijk. Daarom is de inhoud van u column niet alleen hart versterkend, maar ook hartverwarmend en ik hoop dat u ‘het hart’ van meerdere mensen weet te raken.
    Een harte groet Vivian