Waarom een appel gezonder is dan appelsap
Veel mensen drinken fruitsap met het idee dat dit gezond is. Dat beeld bestaat echter ten onrechte. Je kunt beter een appel eten dan appelsap drinken. Van een appel krijg je geen diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Appelsap drinken verhoogt dat risico wel.
Hoe dat kan? Dat is vooralsnog koffiedik kijken. Dit verhaal wil een tipje van de sluier lichten en duidelijk maken dat suiker die aanwezig is in sapjes en frisdrank, het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten doet stijgen. Dat blijkt namelijk uit een recent onderzoek van een team van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).
Neutraliseren
“Als we kijken naar mensen die veel fruit eten, dan lijken zij beschermd te zijn tegen het ontstaan van suikerziekte”, zegt hoofdonderzoeker en internist-endocrinoloog Martijn Brouwers van het MUMC+. “Mensen die veel frisdrank en sapjes drinken, lopen juist een verhoogd risico. Dat kan aan twee dingen liggen. Enerzijds denken we dat fruiteters niet alleen veel appels eten, maar ook op andere gebieden meer gezond gedrag vertonen. Daarnaast zitten in appels ook vezels en vitamines. Het kan zijn dat die de schadelijke effecten van fructose (vruchtensuiker) neutraliseren. In frisdrank is fructose vrij aanwezig, zonder veel van die andere stoffen die in het fruit zaten.”
----