Vrouwen en mannen
Onlangs maakte Edith Schippers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bekend dat het kabinet 12 miljoen investeert in onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. Deze kunnen namelijk heel groot zijn. Zo reageren vrouwen nogal eens anders op medicijnen dan mannen: vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen. Ook zijn er veel verschillen op het gebied van hart- en vaatziekten. Wij besteden hier regelmatig aandacht aan.
Zo zijn er bij vrouwen vaak andere symptomen dan bij mannen, waardoor de diagnose soms verkeerd is. Vrouwen worden regelmatig met maagtabletten naar huis gestuurd, terwijl het achteraf om een hartinfarct bleek te gaan. Een hartinfarct bij vrouwen – voornamelijk bij jonge vrouwen – wordt regelmatig gemist, omdat zij andere symptomen hebben dan de bekende mannelijke symptomen zoals pijn op de borst. Zo kunnen zij bijvoorbeeld last hebben van maagpijn en/of pijn in de rechterarm. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen dan ook doodsoorzaak nummer 1. Het is dus een positieve ontwikkeling dat hier binnenkort meer onderzoek naar wordt gedaan!
Ook op het gebied van medicijnen zijn er veel genderspecifieke verschillen. Tot 1990 werd medicatie – voordat het op de markt kwam – uitsluitend op gezonde, blanke, jonge mannen getest. Maar die middelen liggen nog altijd in de apotheek en worden door miljoenen mensen geslikt: zowel door mannen als door vrouwen. Terwijl niemand precies weet of een vrouwenlichaam hetzelfde op de medicijnen reageert als een mannenlichaam. Standaard worden medicijnen getest op gezonde jonge mannen, terwijl dit natuurlijk niet relevant is voor vrouwen. Op het gebied van gewicht en lengte kan veel verschil zijn. Het is dan niet logisch dat de dosis voor iedereen hetzelfde is. Daarom zou het goed zijn dat medicijnen ook op andere doelgroepen getest worden, in plaats van alleen op jonge gezonde mannen, waarmee rekening wordt gehouden met gewicht etc.
Schippers wil deze verschillen tussen mannen en vrouwen aanpakken. ‘We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is onacceptabel. Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren.’
Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd. Nog een voorbeeld over de verschillen: vrouwen die diuretica (plastabletten) slikken worden vier keer vaker met ernstige bijwerkingen opgenomen in het ziekenhuis dan mannen.
Naar mijn mening is het heel goed dat de overheid druk uitoefent om dit te onderzoeken. De farmaceutische industrie doet dat uit zichzelf echt niet, want dat kost alleen maar geld.
Heeft u twijfels over de juiste diagnose? Is er een diagnose gemist, een foute diagnose gesteld of heeft u klachten? Meld het dan bij Meldpunt Hartpatiënten! Dit kan via www.hartpatienten.nl of via 0475 – 31 72 72.
Column door: Marly van Overveld
Geef een reactie