Vitamines voor je hart
Bij gezond eten voor hart- en bloedvaten denken veel mensen meteen aan visvetten, minder zout (natrium) en meer kalium. Maar wist je dat ook vitamines kunnen helpen je hart en bloedvaten zo gezond mogelijk te houden? We zetten de vitamines voor je hart op een rijtje:
Vitamine C voor de bloeddruk
Veel vitamine C kan helpen de bloeddruk te verlagen. Dat is de conclusie die Amerikaanse onderzoekers trokken nadat ze 29 studies naar de invloed van vitamine C op de bloeddruk onder de loep hadden genomen. De onderzoekers concludeerden dat een dagelijkse inname van 500 mg vitamine C de bloeddruk met circa 4 mmHg kan verlagen en bij mensen met hypertensie met 5 mmHg. Ter vergelijking: bloeddrukverlagende medicatie zorgen meestal voor een verlaging van 10 mmHg.
Nu is 500 mg vitamine C wel een flinke hoeveelheid. Die haal je eigenlijk alleen als je een vitamine C supplement slikt. Als volwassene heb je iedere dag 75 mg vitamine C nodig. Wie gezond eet, krijgt die aanbevolen hoeveelheid gemakkelijk binnen. Met 200 gram gekookte broccoli zit je bijvoorbeeld al aan die 75 mg. Vitamine C krijg je via voeding vooral binnen met groente, fruit en aardappelen, met name koolsoorten, (rode) paprika, citrusfruit, kiwi’s en bessen bevatten een flinke portie. Goed om te weten: vitamine C is in water oplosbaar en gevoelig voor verhitting. Kook aardappelen en groenten daarom zo kort mogelijk en in weinig water. En snij ze niet te klein.
Vitamine D voor de bloeddruk
Vitamine D staat erom bekend dat het helpt om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. En zo draagt het bij aan sterke botter en tanden. Maar wist je dat er sterke aanwijzingen zijn dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een hoge bloeddruk? Mogelijk kan het zelfs helpen bij het behandelen ervan. Een onderzoek onder ruim 146.000 mensen laat zien dat de kans op hypertensie met 8% daalt als het vitamine D gehalte in het bloed met 10% stijgt.
Dagelijks heb je 10 mcg vitamine D nodig. Je lichaam maakt vitamine D onder invloed van zonlicht, maar met het ouder worden lukt dat steeds slechter. Daarom geldt voor vrouwen vanaf 50 jaar het advies om elke dag een supplement te nemen met 10 mcg vitamine D. Alle 70-plussers wordt een supplement met 20 mcg vitamine D per dag aangeraden.
Verder zit vitamine D van nature in vette vis (zoals haring, zalm en makreel), vlees en eieren. Daarnaast wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Met een stukje zalm van 100 gram, krijg je ongeveer 4,6 mcg vitamine D binnen.
Vitamine B11 voor voldoende energie voor het hart
Vitamine B1 (thiamine) is de enige vitamine waarvoor de Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA een claim voor het hart heeft goedgekeurd: ’thiamine heeft een gunstige invloed op het hart’. Thiamine zorgt ervoor dat het hart voldoende energie tot zijn beschikking heeft. Erg belangrijk, want energie heeft het hart nodig om het bloed door het hele lichaam rond te pompen.
De belangrijkste bronnen van vitamine B1 zijn varkensvlees en graanproducten.
Vitamine K2 voor de elasticiteit van de vaten
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Het is onder te verdelen in vitamine K1 en K2. Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten en plantaardige oliën, vitamine K2 krijg je vooral binnen via kaas, eieren, kip, vlees en melkproducten. Daarnaast maken de bacteriën in je (dikke) darm ook vitamine K.
Een Maastrichts onderzoek laat zien dat vitamine K2 atherosclerose kan voorkomen en zelfs bloedvaten die al verstijfd zijn, weer elastisch kan maken. In de studie van Maastricht University kregen 244 gezonde vrouwen in de leeftijd van 55-56 jaar gedurende 3 jaar vitamine K2 of een placebo. Het meest opmerkelijke resultaat van de studie was dat atherosclerose niet alleen werd gestopt, maar dat al verstijfde bloedvaten weer elastischer werden. Er was dus sprake van een duidelijke verbetering. Nu is dit maar 1 studie. Er is dus meer onderzoek nodig om dit resultaat te bevestigen.
Voor vitamine K2 heeft de Gezondheidsraad niet vastgesteld hoeveel je er iedere dag van nodig hebt. Let echter op als je antistollingsmedicatie zoals acenocoumarol en fenprocoumon gebruikt. Dan moet je niet zomaar extra vitamine K gaan slikken. Gebruik geen supplementen met meer dan 100 mcg vitamine K (dat geldt voor zowel K1 als K2). Een hoge dosering vitamine K vermindert namelijk de werking van deze medicijnen. Een lagere dosering is geen probleem.
4 tips om zoveel mogelijk te profiteren van vitamine C uit groenten
- Koop groenten zo vers mogelijk en bewaar ze niet te lang. Hoe langer je ze bewaart, hoe lager het gehalte aan vitamines
- Koop alleen kant-en-klaar gesneden groente als je ze diezelfde dag nog wilt gebruiken. Het vitaminegehalte van eenmaal gesneden groente daalt sneller dan van niet gesneden groenten
- Snijd je groenten zelf? Was ze dan eerst en snijd daarna pas. Door het snijden beschadig je namelijk de groenten, waardoor vitamineverlies kan optreden. Als je gesneden groenten wast, verlies je op die manier extra veel vitamines
- Kook je groenten zo kort mogelijk en in zo min mogelijk water. Een groot deel van de vitamines lost op in water. Als je veel water gebruikt, gooi je de vitamines met het kookwater weg
- Gebruik het kookvocht voor een sausje of jus. Zo gaan ook die vitamines niet verloren
voor meer artikelen over o.a leefstijl klik hier
Geef een reactie
Het valt me steeds meer op dat vooral een gezonde leefstijl hartziektes voorkomt, en ipv dat artsen werken aan het voorkomen van deze nummer 1 ziekte, lijken ze allemaal gefocust op het in stand houden door vooral aan symptoom bestrijding te doen in de vorm van medicatie, dan door het streven naar meer bewegen, meer groente en fruit, stoppen met roken, minder stress.
Deze 4 stappen brengen al zoveel meer teweeg dan alle andere medicijnen en al hun bijwerkingen!
Er is zo veel onderzocht, en wat mij het meest opvalt is de verstrengelingen in belangen bij onderzoeken waar bijv alleen de meest gezonde patiënten in een onderzoek wordt betrokken om de uitwerking van medicijnen zo gunstig mogelijk te kunnen publiceren en de bijwerkingen zoveel mogelijk buiten beschouwing kunnen laten.
Er is nagenoeg geen enkel medisch onderzoek waar geen belangenverstrengeling mee gemoeid is.
Er is altijd wel iemand aan verbonden die bijv voorzitter is van vereniging die dan weer gesponsord wordt door een groot en machtig farmaceutisch bedrijf, of die gefinanceerd wordt door zo’n bedrijf.
Hoe kun je als patiënt überhaupt nog een specialist geloven als ze allemaal een belang er bij hebben om die hele pillen handel, een miljarden handel in stand te houden.
Vroeger werd er bijv nog getracht bij een hartpatiënt om deze met een diëtist tot een gezondere leefstijl te zetten, nu zie ik niemand meer en verwijzing naar een diëtist krijgen, nee ga vooral door met niet bewegen, roken moet je ook blijven doen, lekker ongezond eten, en dan daarbij veel, vooral heel veel pillen slikken waardoor de gezondheidszorg uiteindelijk onbetaalbaar wordt.
Een medicijn hoor je te slikken als er significante aanwijzingen zijn dat je levensjaren gaan toenemen zonder er ernstige bijwerkingen aan over te houden.
In nagenoeg alle onderzoeken is er tegenbewijs van te vinden die het hele onderzoek onderuit halen, en de resultaten ernstig in twijfel trekken, en dus ook het bewijs is van de instandhouding door de grote Farmaceuten die miljarden verdienen, wat zeg ik, bedoel triljoenen
Helemaal mee eens. Ik kreeg ook medicijnen tegen een hoge bloeddruk 88/160 maar had veel last van de medicijnen. Trage hartslag en moe!
Ik ben gestopt meer de medicijnen en meer gaan bewegen als ook betere voeding en vitaminen. Ook kruiden zoals de meidoorn maratak. Nu is de bloeddruk gem. 80/130
Er wordt veel te snel medicijnen gegeven!!!
Mijne man heeft hartstoornissen hij voelt zicht regelmatig moe welke vitamienen moet hij nemen aub
Ik ben 60 en heb een bloeddruk van 70/100. Hele leven veel sport gedaan. Belangrijk is de flexibiliteit van bloedvaten. Hoge druk door sport maakt hart en bloedvaten sterker. Natuurlijk gezond eten, niet roken en weinig alcohol
Ik heb een hoge bloeddruk aan mijn rechterarm. Echt hoog. Links normaal, maar dat komt zeggen ze doordat er een stukje bloedvat dichtzit. Wel vreemd toen men dit constateerde waren alle vaten helemaal schoon. Op de bloeddrukverlagers reageer ik belabberd. Van de amlodipine kreeg ik in de nacht een hele hoge bloeddruk. Dat kon niet zeiden de artsen, en toch was het zo. Ik heb nb maar 1,25 mg gebruikt eergisteren, en zelfs vandaag anderhalve dag later ging ik lichtflitsen zien. Raar allemaal. En statines wil ik niet gebruiken. Heb al genoeg pijn in de rug.
Toen ik de uitslag hartfalen kreeg en van de medicijnen die ik daarvoor kreeg op dag 2 helemaal niet goed werd ben ik me gaan informeren over supplementen bij hartfalen. Vrij snel vond ik op een website een 10-tal supplementen die bleken te werken bij het verhogen van de pompfunctie bij hartfalen in vrij korte tijd. Ik heb mijn cardiologe verteld dat ik de supplementen wilde gaan slikken. Ze stond achter me en bood aan na 8 weken een echo van mijn hart te laten maken. Na 3 weken voelde ik al een behoorlijke verbetering. Na 8 weken bleek op de echo dat mijn pompfunctie van 32 naar 45 was gegaan. Dat is ondertussen 3 jaar geleden. Ik slik de supplementen nog steeds en ik voel me goed. De informatie op de site was afkomstig van een orthomoleculaire specialist. Per supplement stond er een duidelijke uitleg over de werking . Ik zit in een groep op facebook voor mensen met o.a. hartfalen. Meerdere mensen zijn de supplementen gaan gebruiken en stuk voor stuk zijn ze opgeknapt. Helaas zijn er ook veel mensen die zich niet verdiepen in hun aandoening en het alleen houden bij de medicijnen. Artsen informeren hun patiënten helaas niet over het gunstig effekt van bepaalde vitamines en supplementen dus is het best slim om ook zelf op zoek te gaan naar informatie. Je zou toch denken dat zorgverzekeraars blij zijn met patiënten die ze veel geld besparen. Het tegendeel is helaas waar. Veel informatie kun je al vinden als je zoekt naar(orthomoleculaire) supplementen bij hartfalen en myocardiopathie. Het kan je leven een stuk verbeteren.