default-header
HomeNieuwsVitamines 2

Vitamines 2

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 12 augustus 2017, door Hartpatiënten Nederland

Mijn moeder bereikt deze maand de leeftijd van 84 jaar. Mooie leeftijd, en niet zonder de nodige gebreken. In onze ogen valt dat allemaal mee, maar zij ervaart dat anders. Ze sukkelt momenteel met een beenwond die maar niet wil genezen. De huisarts heeft van alles geprobeerd en stuurde haar onlangs door naar de wondpoli. Over de behandeling, de arts en alles er rond omheen: niets dan goeds. Zeer betrokken, zorgzame mensen die goed aanvoelen hoe een patiënt zich voelt. Als het om het hart zou gaan, kregen ze van mij een hele goede beoordeling op www.hartsignaal.nl.

Tijdens het wachten, werd mijn aandacht getrokken door een folder op de balie: een flyer van www.cibiday.nl (gespecialiseerd in CBD olie). Ik citeer de openingszin: “Wij, van Cibiday, zijn van mening dat iedereen het recht heeft om zichzelf in een zo optimaal mogelijke conditie te houden waarbij gestreefd wordt naar een zo gezond mogelijk lichaam”. ‘Maar daar streven wij toch allemaal naar?’ Niets bijzonders dus. Aansluitend ging ik naar de apotheek waar mijn oog op een interessant boekje viel met de titel: ‘FYTOTHERAPIE – Praktische kruiden- en plantengids. Nieuwe editie’. Je mag zelfs een gratis exemplaar meenemen. Dat is nog eens leuk, voor het eerst iets cadeau bij de apotheek!

Zowel de flyer als het boekje nam ik mee naar huis. Niet omdat ik geïnteresseerd ben, maar omdat het mij in toenemende mate verbaast dat dat in ziekenhuizen en apotheken reclame wordt gemaakt voor alternatieve en complementaire middelen, terwijl patiënten jarenlang niet serieus werden genomen als zij tegen de dokter of in de apotheek vertelden in deze preparaten te geloven. Je werd, bij wijze van spreken, de wachtkamer uitgezet.

Op het eerste gezicht is dit een goede ontwikkeling: zal er uiteindelijk dan toch een samenwerking komen tussen reguliere en complementaire geneeswijzen? Zullen resultaten vergeleken en beoordeeld worden? Gaan dokters alternatieve behandelingen adviseren? Ik kan het maar moeilijk geloven na alle kritiek die dit soort therapieën jarenlang kreeg.

Alhoewel… Ik vrees dat er financiële belangen meespelen. Bij de apotheek is het overduidelijk: er staat een groot display met de kruiden die het gratis boekje adviseert. In de wachtkamer in het ziekenhuis is het iets onduidelijker. Waarom zie ik geen foldertjes van andere leveranciers? Heeft iemand financiële belangen in ‘Cibiday’? Of gaan we straks de preparaten in de ziekenhuisapotheek ophalen en laten ze ons er fors voor betalen? U mag het zeggen! Mailt u mij? Ik hoor het graag.

O ja, het gaat goed met mijn moeder en haar beenwond!

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie