default-header
HomeNieuwsVitamines

Vitamines

Geen onderdeel van een categorie

maandag 12 juni 2017, door Hartpatiënten Nederland

De eerste week van mei ligt weer achter ons als ik deze column schrijf en ik realiseer mij dat het vandaag precies 52 dagen geleden is dat we verkiezingen hadden. En nog steeds is er geen kabinet en Mark Rutte zegt dat de onderhandelingen zo nog wel enkele weken kunnen doorgaan. Tja, afwachten dus…

Terug naar mijn column. Tijdens het schrijven blader ik de eerste proeven van onze magazines door. Ik word er blij van. Ik lees in het Hartbrug-Magazine een interview met Imca Marina die drie jaar geleden plotseling in een Turks ziekenhuis een hartoperatie onderging en hoe zij toen en nu met de situatie omging en omgaat. Bijzonder interessant is ook de column van Jan Chin: wijze lessen voor u en mij!

Verder treft u tal van interessante artikelen aan. Ook in ons HartbrugReizen magazine met dit keer veel vakantiewetenswaardigheden, leuke reizen en een bijzonder verhaal over de levensreddende hartoperatie van Rene Boeren die op driejarige leeftijd aan de dood ontsnapte door onze Luchtbrug in juli 1976. Krijgt u geen HartbrugReizen magazine? Vraag het aan.

Behalve in onze tijdschriften zijn wij ook bijzonder actief op onze website en op Facebook. Onlangs kon u daar meer lezen over inname van vitamines. Vaak worden deze in te hoge doses ingenomen terwijl de gebruiker niet op de hoogte is van eventueel mogelijke bijwerkingen. Een hoge dosering kan op lange termijn zeker schadelijk zijn.

Zo is het bijvoorbeeld al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 (belangrijk bij o.a. cholesterolstofwisseling) kunnen leiden tot zenuwschade aan handen en voeten. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn. Bijwerkingencentrum Lareb ontving veel meldingen van dergelijke klachten na gebruik van vrij verkrijgbare vitaminepreparaten. Inmiddels is het ministerie gevraagd om via wetgeving een maximale dagdosering B6 in vitaminepreparaten vast te stellen.

Vitamine B6 komt veel voor in eiwitrijke producten zoals kip, lever en eidooiers. En voordat u dure vitamine B6-preparaten koopt, bedenk dan dat eieren samen met magnesiumrijke groenten(sap) en zilvervliesrijst een goedkope, voedzame maaltijd is voor het zenuwstelsel. Persoonlijk heb ik heb niet op vitaminesupplementen. In plaats daarvan ben ik van mening dat wij met een gevarieerd voedingspatroon voldoende vitamines binnenkrijgen. De farmaceutische industrie geeft enorme bedragen uit aan marketing, maar vitamineleveranciers net zo goed! En daarmee moet ik weer concluderen: het draait alleen maar om geld. Veel geld!

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie