
Vinger aan de pols
Steeds vaker kunnen hartpatiënten thuis dingen doen, die via internet bij de behandelend cardioloog terecht komen. Die geeft dan vervolgens, waar nodig, advies. Een mooie ontwikkeling, het scheelt een bezoek aan de poli. Maar tegelijkertijd zijn er ook zorgen over deze ontwikkeling. Zo maakte de NOS onlangs bekend dat een hartmonitor waarmee Amerikaanse patiënten thuis hun hartritme kunnen controleren, niet altijd goed zou werken. Medisch specialisten houden via die monitor de hartfilmpjes op afstand in de gaten. Maar de thuisgemaakte hartfilmpjes kwamen soms niet goed aan bij de cardioloog. Belangrijke meldingen over afwijkende hartritmes bereikten de cardioloog daardoor niet.
Het apparaat dat wel eens zou haperen, is van Braemar Manufacturing, een dochteronderneming van Philips. De Amerikaanse medische waakhond FDA bracht twee doden en meer dan honderd gevallen van gezondheidsschade in verband met het falen van de kastjes, de Mobile Cardiac Outpatient Telemetry (MCOT), een soort pleister met een monitor, aldus de NOS.
Opgelost
Overigens voor ons hier geen reden tot zorg: In Nederland worden dit soort kastjes volgens Philips niet gebruikt. Dus geen reden om uw cardioloog te bellen, zo’n kastje heeft hier niemand, volgens Philips. Bovendien is het probleem in de VS inmiddels opgelost: Philips reageerde snel en zorgde voor een update, waarna alles weer goed werkte.
Loftrompet
Hartpatiënten Nederland volgt dit soort ontwikkelingen op de voet. Het is rond de moderne techniek niet allemaal rozengeur en maneschijn, immers. Dat maakt het voor ons belangrijk de vinger aan de pols te houden. Je ziet bijvoorbeeld ook dat dingen waarover nu de loftrompet gestoken wordt, over een paar jaar wellicht juist weer uit den boze zijn. We besteden bijvoorbeeld erg veel aandacht aan leefstijl en gezonde voeding. Maar de inzichten daarover veranderen ook met de regelmaat van de klok. Alle reden dus om die ontwikkelingen op de voet te volgen en u als lezer daarover te informeren.
Onafhankelijk
Bovendien zijn we erg kritisch op zogenaamd wetenschappelijk onderzoek, dat gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie. Daar hebben we het niet op. We hechten veel meer aan onafhankelijk onderzoek. De reden moge duidelijk zijn: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Je zou je kunnen afvragen of een medicijn, aangeprezen in een onderzoek betaald door een farmaceut, wel echt zo gezond is. Worden bijwerkingen wellicht gebagatelliseerd, zoals zo vaak al voorkwam in dit soort onderzoeken?
Zonder u zijn we nergens!
Hoe dan ook, Hartpatiënten Nederland wikt en weegt, en slikt niet alles voor zoete koek. Dat maakt onze organisatie ook zo belangrijk. We zijn en blijven hard nodig. Als grootste onafhankelijke belangenbehartiger van hartpatiënten staan wij dagelijks voor uw belang. Dat kunnen we omdat wij uw steun krijgen. En voor zover we uw steun krijgen. Daarom spreek ik van ganser harte de hoop uit, dat u ons blijft steunen, ook financieel. Want wij nemen geen geld aan van de farmaceutische industrie, en krijgen geen subsidie, om onafhankelijk te blijven.
Vandaar: zonder u zijn we nergens! Maak ons werk ook straks mogelijk! Wij zijn er voor u, maar we kunnen dat niet zonder u!
Jan van Overveld
Deze column verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Geef een reactie