Vijf mythes over afvallen
Geen hartpatiënt meer die de spreek- of operatiekamer verlaat zonder het advies het voedingspatroon en de leefstijl eens onder de loep te nemen. Niet zelden betekent dat: afvallen geblazen. Toch bestaan er nog veel misvattingen over het verliezen van gewicht op een gezonde en verantwoorde manier. Personal trainer en lifestylecoach Radmilo Soda zet de hardnekkigste voor u op een rij.
1. ‘Hoe meer en intensiever ik sport, hoe beter’
“Het is begrijpelijk dat hartpatiënten met overgewicht hard aan de slag willen om te werken aan hun gezondheid. De gedachte is logisch: na een slecht bericht van de cardioloog schrikken mensen vaak, en denken dat ze zo veel mogelijk moeten gaan bewegen om het een en ander recht te trekken. Toch is dat niet verstandig, zeker als je het niet gewend bent om te sporten. Je lichaam moet natuurlijk veel harder werken dan in rust, en al helemaal wanneer je overgewicht hebt. De hartslag gaat tijdens het sporten omhoog, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en door de inspanning verbrand je vet. Als je echter té hard van stapel loopt, ontstaat weer het risico dat je de hartspier overbelast. Stap voor stap opbouwen en voldoende tussentijds rust nemen is dus essentieel.”
2. ‘Hoe moeilijk kan het zijn? Ik heb geen hulp nodig’
“Juist omdat de hart/longconditie onder een vergrootglas ligt en omdat de hartspier kwetsbaarder is, is het altijd verstandig om eerst een check-up te doen bij een cardioloog. Onderga een sportkeuring en stel een nulmeting vast. Zo weet je wat je conditiepeil is en wat op dat moment je grenzen zijn. Die grenzen kun je bewaken met een hartslagmeter die je draagt tijdens inspanning. Een cardioloog kan je vertellen tot welk hartslagniveau je mag gaan. Draag de hartslagmeter altijd en probeer zelf te voelen hoe je lichaam reageert – de hartslagmeter is je hulpmiddel.”
3. ‘Ik moet per direct op een strikt dieet’
“Een streng dieet is lang niet altijd de heilige graal. Sterker nog: veel hartpatiënten komen echt al een heel eind door alleen al regelmatig te sporten. De crux: zorg ervoor dat je calorie-inname en calorieverbranding in balans komen. Dat kun je voor jezelf in beeld brengen door eens tien dagen lang je voedingspatroon bij te houden en calorieën te tellen. Wat krijg je binnen aan vetten, calorieën en koolhydraten, hoe vaak en hoe laat eet en drink je? Daar kun je vervolgens je dagelijkse activiteiten en sportmomenten op aanpassen. Houd er daarbij rekening mee dat koolhydraten, zeker overdag, nodig zijn om als brandstof te dienen bij inspanning. Een koolhydraatarm dieet kan hartpatiënten, afhankelijk van het individu, zeker helpen – maar het is lang niet altijd nodig of verstandig om koolhydraten helemaal te schrappen. Let op: het is natuurlijk wel degelijk belangrijk om je voedingspatroon aan te passen als je ziet dat je bijvoorbeeld te veel vetten binnenkrijgt.
4. ‘Ik sport, maar val niet af. Ik moet drastischer maatregelen treffen’
“Iedereen kan afvallen, maar we willen vaak te veel in te weinig tijd. Afvallen gaat niet van de ene op de andere dag. Het opbouwen van conditie, het vergroten van de spierkracht en het verliezen van vet vergt nu eenmaal tijd. Bovendien zijn te snelle, drastische veranderingen in het lichaam ook helemaal niet goed voor ons. Mensen die in korte tijd ineens enorm veel gewicht verliezen, krijgen vaak te maken met een terugval. Het lichaam schrikt van de radicale verandering, terwijl je eigenlijk juist langzaam te werk moet gaan om het lichaam de gelegenheid te bieden de nieuwe situatie te accepteren. Je moet je je nieuwe voedingspatroon en leefstijl eigen maken, en het is helemaal niet erg als dat langer duurt dan je had gehoopt. Een extra tip: zoek begeleiding; iemand die verstand heeft van voeding en bewegen en die je handvatten kan geven.
5. ‘Als ik wil afvallen, helpt alleen zware krachttraining’
“Kracht- en conditietraining helpt inderdaad bij het afvallen, maar dat is lang niet het enige. Iedere vorm van beweging draagt bij aan een betere gezondheid en dus ook aan een betere hart/longconditie. Dat kan dus van alles zijn: pak overal de trap in plaats van de lift of roltrap, ga op de fiets of lopend naar de supermarkt in plaats van met de auto, en maak iedere dag een wandeling – ook al is dat een rondje om het huis. Alles telt. En elke beweging die het lichaam niet standaard gewend is, vereist nieuwe energie. En energieverbruik betekent vetverbranding, dus dat is alleen maar winst!”
Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: Radmilo Soda
Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.
Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.
Geef een reactie