Vette vis sterk voor het hart
STOCKHOLM – Het blijft buitengewoon gezond om twee keer in de week verse vis van de visstal of uit de viswinkel te eten. Een van die visdagen moet ten minste eenmaal een vette soort bevatten, vette vis zoals haring, zalm of makreel.
STOCKHOLM – Het blijft buitengewoon gezond om twee keer in de week verse vis van de visstal of uit de viswinkel te eten. Een van die visdagen moet ten minste eenmaal een vette soort bevatten, vette vis zoals haring, zalm of makreel.
Hoewel de visvetzuren de gemiddelde groep hartpatiënten niet extra beschermen tegen nieuwe hartklachten, lijkt de vitamine D in de vis wél een beschermende werking te hebben.
Dat heeft prof. dr. ir. D. (Daan) Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit, tevens vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, het afgelopen weekeinde gezegd tijdens het tweejaarlijkse Europese Cardiologie Congres in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij was daar om een toelichting te geven op de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van omega-3-vetzuren.
Dat verse vis gezond is voor het hart en de bloedvaten is op zichzelf niet nieuw. Maar telkens als de wetenschap een eerder argument bevestigt, wordt het bewijs overtuigender. Volgens Kromhout dient een nieuw groot bevolkingsonderzoek worden gedaan naar de vitamine-D effecten in vis op het hart en de bloedvaten.
„Hoewel de visvetzuren alleen bij oudere patiënten met diabetes het risico op een fatale hartaanval met de helft verminderen, doen ze verder ook niemand kwaad”, zei Kromhout tegenover persbureau ANP en Dagblad De Telegraaf. ,,Aangezien er een vermoeden is dat vette vis nog andere gezondheidsbeschermende effecten heeft, kan de Gezondheidsraad het huidige voedingsadvies handhaven. In het nieuwe advies dat in 2012 verschijnt, zal echter niet staan dat mensen nog meer omega-3-vetzuren binnen zouden moeten krijgen”, aldus de hoogleraar.
In het onderzoek, dat tien jaar heeft geduurd, is ook gekeken naar het effect van vetzuren op andere kwalen. Kromhout verwacht eind dit jaar meer te kunnen zeggen over de invloed op depressie en op het achteruitgaan van het geheugen, twee andere zeer bekende aandoeningen waarvoor omega-3 goed zou zijn. Het onderzoek heeft tevens aangetoond dat het medicijnbeleid van cardiologen in Europa uitstekend is, zegt de hoogleraar. „Maar op het gebied van voeding- en leefstijladviezen valt beslist nog het nodige te verbeteren.”
Geef een reactie