Vet en cholesterol
Vet en cholesterol zijn jarenlang de boeman geweest in relatie tot hart- en vaatziekten. Voor velen nog steeds. Maar is dit wel terecht? Of is dit alles gebaseerd op een misverstand? Cardioloog Remko Kuipers legt uit hoe het zit.
In de jaren zestig waren hartziekten in Amerika de meest voorkomende doodsoorzaak. Hier werd dan ook onderzoek naar gedaan. In de eerste onderzoeken werd beschreven dat in landen waar de meeste vetten werden gegeten, ook de meeste mensen kwamen te overlijden aan hartziekten. “In een bekend vervolgonderzoek, uitgevoerd in zeven landen, werd die eerste hypothese echter onderuitgehaald: er werd nu géén relatie aangetoond tussen vet en hart- en vaatziekten. Wel zag men een relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten, maar ik moet erbij vermelden dat dit ging om een observationeel onderzoek. Ook latere interventiestudies lieten tegenstrijdige resultaten zien. Vet bleek ook hier niet evident goed of slecht. Het bleek vooral belangrijk te zijn welke soorten (verzadigd en/of (meervoudig) onverzadigd) vet je eet.”
----