default-header
HomeNieuwsVerzetsman na 66 jaar begraven

Verzetsman na 66 jaar begraven

vrijdag 30 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

Vandaag wordt in het Noord-Hollandse Heiloo verzetsman Bertus de Raaf begraven. Hij was 66 jaar lang vermist nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het buitenkamp Lerbeck van werkkamp Neuengamme was omgekomen.

De Raaf dook in de oorlog onder omdat hij niet voor de Duitsers wilde werken. Ondergedoken nam hij deel aan het verzet, als lid van de knokploeg Smilde. Op 2 juni 1944 werd hij opgepakt door de Duitsers en overgebracht naar kamp Amersfoort.

Een paar maanden verbleef De Raaf in Amersfoort, waar hij kampbeul Kotälla meemaakte. In september werd hij overgebracht naar het Duitse kamp Neuengamme.

Op 10 december 1944 bezweek De Raaf aan het harde regime in het kamp. Hij werd slechts twintig jaar oud. In de archieven van het kamp is terug te vinden dat hij aan hartfalen en tbc overleed, maar niet waar hij begraven werd.

Massagraf

Zijn familie bleef altijd de hoop houden dat er nog iets bekend zou worden over het lot van Bertus de Raaf. Vorig jaar werd een nieuwe poging ondernomen, toen auteur Vincent de Vrede een biografie over de familie wilde schrijven. Hij werkte samen met een neef die meer te weten wilde komen over zijn oom.
Afgelopen juni vond de neef met hulp van de Duitse overheid en oud-kampbewoners het lichaam van De Raaf terug in een massagraf in de Duitse gemeente Porta Westfalica.

De familie heeft de afgelopen dagen het stoffelijk overschot begeleid terug naar Nederland, in de omgekeerde route die hij aflegde naar zijn dood: beginnend in Lerbeck, daarna Neuengamme, Kamp Amersfoort en Smilde. De Raaf zal vanmiddag worden bijgezet in het graf van zijn broer.
Bron: NOS


Geef een reactie