Verburg geeft aftrap campagne tegen voedselverspilling
bewust maken van manieren waarop ze voedselverspilling kunnen tegengaan.
Nederlandse consumenten verspillen per jaar voor 1,6 miljard euro aan voedingsmiddelen. Dat komt omgerekend neer op zo’n 325 euro per huishouden per jaar. Ruim de helft van het verspilde voedsel bestaat uit verse, onbewerkte waren zoals groente, fruit en brood.
“Als je al het voedsel dat wij Nederlandse consumenten jaarlijks weggooien in vrachtwagens laadt, dan heb je een file van 9000 kilometer lang, van Amsterdam tot bijna aan Kaapstad”, aldus Verburg. “Eigenlijk zou iedereen thuis eens moeten kijken hoe ze dat zelf doen. Er is nog een wereld te winnen.” De minister vertelde tegenwoordig altijd boodschappenlijstjes te maken. “Daar houd ik me dan streng aan en dat scheelt een boel.”
Het Voedingscentrum geeft 12 tips tegen verspilling op www.voedingscentrum.nl/verspilling. Daar is ook de gratis Bewaarwijzer te bestellen met bewaartips voor consumenten. Het Voedingscentrum wordt gezamenlijk gefinancierd door de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Geef een reactie