default-header
HomeNieuwsVerantwoord eten uit de zee

Verantwoord eten uit de zee

Leefstijl

donderdag 31 maart 2022, door Hartpatiënten Nederland

Het eten van vis kan erg belangrijk zijn voor je gezondheid, maar helaas zitten hier wat haken en ogen aan die ik in dit artikel toelicht.

In de afgelopen pakweg 30 jaar is onze oceaan van kerngezond naar sterk vervuild gegaan. Dit heeft te maken met veel factoren, waarvan plastic vervuiling een van de grootste is. Wist je dat er tegenwoordig meer plastic dan vis in de oceaan ‘leeft’? Laat die maar eens even bezinken…

Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar hoe én wat je uit de zee eet, zodat jij alleen het goede uit vis kan halen.

Eten met een hoge bio-beschikbaarheid

Het mes snijdt hiermee aan twee kanten, enerzijds kunnen we niet zonder de voedingsstoffen die in vis zitten, vooral omega-3, de B-vitaminen en jodium. En anderzijds is het dus lastig om te bepalen hoe je dit op een verantwoorde manier kan doen.

Een veel gehoorde mythe is dat we brood nodig hebben voor jodium; niet waar! Vis is een vele betere en gezondere bron van jodium. De ‘bioavailability’ (bio-beschikbaarheid) is veel hoger, wat betekent dat je lichaam het beter kan opnemen. En ook als je vegetarisch of veganistisch eet zijn producten uit de zee belangrijk voor je als bron van vitaminen en mineralen. Je richt je dan vooral op de zeewieren zoals kelp, kombu, dulse en nori. Dit is ook voor niet-vegetariërs een goede bron van gezonde stoffen.

Ik heb het al vaker genoemd in mijn artikelen: “Je bent zo gezond als de voedingsstoffen die je op kan nemen”, dus dan kun je het beste voeding met een hoge bio-beschikbaarheid eten.

Het goede uit vis halen

Als je dan vis eet, is het belangrijk om te kijken hoe je de vervuiling van de oceaan niet in jouw voeding krijgt. Kweekvis lijkt dan een goed alternatief, maar helaas zijn ook deze systemen niet perse beter voor onze gezondheid, door de manier waarop ze de vis kweken.

Daarom een paar concrete tips hoe jij zelf het beste uit vis kan halen:

  • Eet oceaanvissen die lager in de voedselketen staan, roofvissen zijn over het algemeen minder gezond. Dit komt omdat roofvissen ook de vervuiling meenemen die zitten in de vissen die ze eten. Tegenwoordig raadt het voedingscentrum bijvoorbeeld zwangere vrouwen ook aan geen roofvis te eten, om dezelfde reden.
  • Voorbeelden van goede keuzes: meerval, haring, forel, ansjovis, schol, tong, witvis, wilde zalm, heilbot, dorade, kabeljauw, makreel en de meeste schaal- en schelpdieren. Probeer de roofvissen beperkt te eten, zoals tonijn, zwaardvis en zeebaars. ⠀⠀⠀⠀
  • Je hebt steeds meer slimme systemen voor verantwoorde kweekvis, bijvoorbeeld aquaponics en duurzaam gekweekte meerval en baars. Gewoon in Nederland! Deze worden bij de meeste natuurwinkels verkocht.
  • Let op de herkomst van je vis, dit staat eigenlijk altijd op de verpakking. Zo zijn er bepaalde plekken meer ‘vervuild’ dan anderen. Bijvoorbeeld de Indische oceaan, terwijl het in de Atlantische oceaan nog een stuk beter gaat. Bij twijfel: kijk op de viswijzer, die kan je precies vertellen welke vis uit welke gebieden goede keuzes zijn: goodfish.nl
  • Ook de vangstmethode is belangrijk om in de gaten te houden, ‘trawling’ (sleepnetten) is bijvoorbeeld niet zo goed (veel bijvangst, slecht voor het bodemleven) en lijn gevangen vis is wel weer goed.
  • Je kunt ook je visconsumptie verminderen en de voedingsstoffen in vis vervangen met bijvoorbeeld een supplement of zeewier, wat een goede plantaardige bron is van alle goede stoffen in vis.⠀

Wil je meer weten over gezonde voeding met tips, inspiratie én lekkere recepten? Ga dan naar www.greentwist.nl

Dit artikel verscheen in het HPNL magazine. Interesse? Vraag hier het HPNLmagazine aan.

Tekst: Iris Heuer
Beeld: Floris Heuer


Geef een reactie


Reacties (1)

  • jan wijnberg 2 april 2022

    dorade is ook een kweekvis die grootgebracht wordt met allerlei giftige zgn vitamines !!