default-header
HomeNieuwsVan lawaai word je ziek

Van lawaai word je ziek

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 9 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Slaapproblemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dat kun je krijgen van lawaai. Vooral als het lang blijft duren. De International Noise Awareness Day op 26 april stond daar uitgebreid bij stil. Lawaai is slecht voor je hart.

En dan bedoelen we niet het bezoeken van een leuk concert. Want daar kies je voor, omdat je de gezelligheid opzoekt en de muziek leuk vindt. Het gaat om lawaai waar je machteloos tegenover staat. Verkeer, de straat, fabrieken, vliegtuigen, machines, die keiharde muziek bij de buren, noem maar op. De website nu.nl stelde hierover vragen aan geluidsonderzoeker Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onveilig

Om zijn betoog samen te vatten: hersenen checken of we veilig zijn. Ze proberen geluiden te ordenen. Natuurlijke geluiden worden als veilig geregistreerd. We moeten dan denken aan het geluid van de wind, de branding, het fluiten van de vogeltjes: dat zijn geluiden die ons een veilig en gerust gevoel geven.
Onze hersenen herkennen mechanische geluiden echter niet als zijnde veilig. Die onveiligheid wordt omgezet in alertheid, stress, en angst- en vluchtimpulsen. Je adrenaline stijgt. Blijft dat lawaai in je omgeving aanwezig, dan stijgt je bloeddruk, raakt het hart ongerust en kun je de slaap niet meer goed vatten.

Grotere oren

Hoe langer je aan dit lawaai wordt blootgesteld, des te groter is de kans op hart- en vaatziekten. De een kan er beter meer omgaan dan de ander. Voorstanders van de uitbreiding van vliegvelden zeggen daarom dat tegenstanders grotere oren hebben dan andere mensen. Een erg flauw argument natuurlijk. Daar gaat het immers niet om.
Mensen raken steeds vaker geïrriteerd van alweer dat ene geluid, zoals een langs scheurende brommer of een opstijgend vliegtuig.  Sterker nog: alleen al de verwáchting dat een irritant geluid zich gaat herhalen, stuwt je bloeddruk en bevordert je slapeloosheid. Je brein blijft immers met toenemende ongerustheid aftasten of het geluid terug komt.

Het zit tussen de oren?

Het zit tussen de oren, hoor je vaak. Inderdaad. Ja, dus?! Bij normale mensen zitten hersenen tussen de oren en die registreren ongewenste geluiden als onveilige situatie. Het zou beter zijn als de overheid meer deed om ongewenst geluid in te dammen. Beter voor ons hart en voor een goede nachtrust.

Remedie

De beste remedie blijft bij dit alles het opzoeken van stilte. Als je die nog ergens kunt vinden. De heerlijke rust in bossen wordt tegenwoordig immers maar al te vaak verstoord door omliggende wegen vol ronkende auto’s en zelfs racende motoren over de bospaadjes.  Dat is wel de reden waarom sommige mensen graag eeuwenoude kerkgebouwen opzoeken, om binnen de dikke geluidwerende muren rust en sereniteit te vinden. Een weldaad voor onze hersenen!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie