UMC St Radboud start Q-koorts Expertisecentrum
Deze kennis en ervaring is nu gebundeld in het Radboud Q-koorts Expertisecentrum. Naast infectiologen vervullen gynaecologen, cardiothoracaal chirurgen en andere specialisten een belangrijke rol in de zorg aan patiënten. Het Radboud Q-koorts Expertisecentrum breidt ook het wetenschappelijk onderzoek naar betere diagnostische tests en behandelmethoden voor Q-koorts uit.
[ Academische ervaring gebundeld in expertisecentrum ]
Chronische Q-koorts
Sinds 2007 is er sprake van een Q-koorts uitbraak in Nederland, die zich concentreert in de regio Brabant en Gelderland-Zuid. De ziekte is inmiddels bij zo’n 3500 mensen vastgesteld en het aantal besmette patiënten neemt nog steeds toe. Bij een zeer groot deel van de mensen verloopt de ziekte zonder al te veel problemen. Echter, bij een klein deel treedt complicaties op, zoals ernstige longontsteking of ontstekingen van het hart of de bloedvaten. Een kleine groep patiënten ontwikkelt, soms maanden tot jaren na een acute Q-koorts infectie, chronische Q-koorts. patiënten die een verhoogd risico hebben zijn onder meer zwangere vrouwen, mensen met een vaatprothese, hartklepafwijking of een gestoorde afweer. De behandeling van deze vormen van Q-koorts is gecompliceerd en langdurig.
Q-koorts Expertisecentrum: poli en onderzoek
Het Radboud Q-koorts Expertisecentrum bundelt alle kennis en ervaring op het gebied van Q-koorts en richt zich vooral op mensen met een gecompliceerde zorgvraag of (een hoog risico op) chronische Q-koorts. Eens per week is er een reeds bestaande Q-koortspoli, waar infectiologen patiënten behandelen. Deze zorg wordt uitgebreid met een multidisciplinair team, bestaande uit specialisten van de afdelingen Gynaecologie/Verloskunde, Medische Microbiologie, Cardiologie, Vaatchirurgie, Cardiothoracale chirurgie, Longziekten en Kindergeneeskunde. Ook is er een telefonische overleglijn voor huisartsen en specialisten ten behoeve van patiënten met Q-koorts. In de patiëntenzorg is er eveneens afstemming met ziekenhuizen in de regio, waaronder het Jeroen Bosch ziekenhuis, ziekenhuis Bernhoven en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.
Het Radboud Q-koorts Expertisecentrum breidt ook het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte uit. Al enige tijd wordt, in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio, onderzoek gedaan naar het verloop van de ziekte. Het Q-koorts Expertisecentrum start nieuw onderzoek naar de afweer tegen Q-koorts en betere diagnostische tests en behandelmethoden.
Bron: UMCN St. Radboud
Geef een reactie