default-header
HomeNieuwsTussendoortje met weinig vet

Tussendoortje met weinig vet

woensdag 4 november 2009, door Hartpatiënten Nederland

Alleen de geur uit de oven laat u waarschijnlijk al watertanden. En in deze koek kunt u verantwoord uw tanden zetten! Voor het bakken van kruidkoek is geen boter of margarine nodig.

Alleen de geur uit de oven laat u waarschijnlijk al watertanden. En in deze koek kunt u verantwoord uw tanden zetten! Voor het bakken van kruidkoek is geen boter of margarine nodig.

Verwen uzelf er eens mee bij uw ontbijt, als tussendoortje of ga er mee rond als u visite heeft.

Kruidkoek (20 plakken)
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 1 uur

150 g rozijnen
50 g bakgember
1 sinaasappel
300 g volkorenmeel
1 zakje bakpoeder
150 g bruine basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
snufje zout
1 ei
1 eetlepel stroop
2 dl halfvolle melk

Extra nodig: cakevorm

Oven op 175 graden C voorverwarmen. Cakevorm invetten. Rozijnen wassen. Gember fijnsnijden. Sinaasappel schoonboenen en de schil raspen (ongeveer 2 eetlepels nodig). In een beslagkom volkorenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat, sinaasappelschil en zout mengen. Het ei erboven breken en stroop toevoegen. Melk erdoor roeren tot een glad beslag ontstaat. Rozijnen en gember toevoegen. Beslag in de ingevette cakevorm schenken en de kruidkoek in het midden van de oven in circa 1 uur gaar bakken. Kruidkoek 10 minuten laten afkoelen. Uit de vorm halen en op een taartrooster verder laten afkoelen.

Bevat per plak:
470 kJ (110 kcal)
2 g eiwit
1 g vet, waarvan 0 g verzadigd vet
24 g koolhydraten

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie