Tong voorspelt kans op sterfte na acuut hartinfarct
Het meten van de bloedcirculatie onder de tong direct na een ernstig acuut hartinfarct voorspelt de kans op overlijden in het ziekenhuis.
Bij een deel van de patiënten leidt het acuut hartinfarct tot een slechte doorbloeding van de organen in het lichaam. Van deze groep overlijdt momenteel zo’n 50% in het ziekenhuis. Corstiaan den Uil, cardioloog in opleiding in het Erasmus MC, vond voor het eerst dat op basis van de tongmeting de doorbloeding in het lichaam kan worden bepaald en verbeterd. Daarmee kan de hoge sterfte worden teruggedrongen. Gisteren promoveerde hij op zijn onderzoek.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 25.000 patiënten opgenomen na een acuut hartinfarct. Bij zo’n 1.500 patiënten is het acuut hartinfarct dermate ernstig, dat dit leidt tot een slechte doorbloeding van de overige organen in het lichaam, zoals de lever of de huid. De medische term hiervoor is ‘cardiogene shock’. Die organen gaan als gevolg van de gebrekkige doorbloeding slechter werken. Momenteel sterft hierdoor zo’n 50% van de patiënten met cardiogene shock in het ziekenhuis. Tot nu toe was het niet mogelijk de doorbloeding in het lichaam te meten.
Den Uil vond een nieuwe meetmethode waarmee dat wel kan. Met behulp van een geavanceerde videomicroscoop deed hij metingen onder de tong bij patiënten die met een acuut hartinfarct waren opgenomen in het Erasmus MC. Het meten van de zogenoemde microcirculatie onder de tong, blijkt een indicatie te zijn voor de microcirculatie in de rest van het lichaam en dus de doorbloeding van de organen in het lichaam. De eerste tongmeting vond direct na opname plaats. Wanneer de doorbloeding slecht was, werd de patiënt onmiddellijk behandeld met aanvullende medicijnen of een steunhart om de doorbloeding in het lichaam te verbeteren. Een dag later voerde Den Uil bij de patiënten een tweede meting onder de tong uit. Den Uil: “Het was opvallend om te zien hoezeer de bloedcirculatie bij deze patiënten na één dag verbeterd bleek te zijn. Dit verbeterde de overlevingskans van deze patiënten aanzienlijk.”
Den Uil verwacht dat deze meetmethode het in de toekomst mogelijk maakt om per individuele patiënt met een cardiogene shock de toediening van medicatie te sturen, zodat het falen van de overige organen wordt teruggedrongen en minder patiënten komen te overlijden.
Bron Erasmus MC
Geef een reactie