default-header
HomeNieuwsTomaten-sinaasappelsoep

Tomaten-sinaasappelsoep

woensdag 18 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Voorgerecht of lunchgerecht voor 6 personen

Verantwoorde feestdagen

De decembermaand is niet de gezondste maand van het jaar. Na de kruidnoten, gevulde speculaas en marsepein volgen de kerstdagen en Oud & Nieuw. Als u een beetje op uw gezondheid wilt letten, helpt het niet teveel in huis te halen. Veel mensen vieren noodgedwongen ook een derde en soms vierde kerstdag om alle restjes op te kunnen maken…
Natuurlijk hoort genieten van lekker eten er wel een beetje bij deze maand. Gelukkig staat ‘genieten’ niet altijd synoniem aan ‘ongezond’. Dat laten onderstaande 2 recepten, met sinaasappels in de hoofdrol, wel zien. Met de soep heeft u al een mooie portie groente binnen. Serveer de soep als voorgerecht bij het diner of bij de lunch na een frisse wandeling. Het nagerecht is een slankere variatie op de verschillende puddingen waarin vaak veel slagroom verwerkt is. We wensen u een heerlijke maand. een derde en soms vierde kerstdag om alle restjes op te kunnen maken…
 
Tomaten-sinaasappelsoep
 
Voorgerecht of lunchgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
 
1 wortel
1 ui
3 eetlepels zonnebloemolie
2 blikken tomaatblokjes (à 400 ml, kies een merk zonder toegevoegd zout)
1 theelepel gedroogde basilicum
500 ml (natriumarme) bouillon
250 ml versgeperst sinaasappelsap
 
Maak de wortel schoon en snij in blokjes. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een braadpan en fruit de wortel en ui ongeveer 3 minuten. Voeg de tomaatblokjes met het sap en de basilicum toe en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer. Voeg het sinaasappelsap toe, warm de soep nog even goed door en breng op smaak met versgemalen peper.
 

Voedingswaarde per persoon:

 
485 kJ (115 kcal)
2 g eiwit
6 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet
12 g koolhydraten, waarvan 10 g suikers

Geef een reactie