default-header
HomeNieuwsTeveel eiwit in voeding slecht voor ic-patiënt

Teveel eiwit in voeding slecht voor ic-patiënt

VoedingZiekenhuis

woensdag 21 augustus 2024, door Hartpatiënten Nederland

MAASTRICHT – Wie op de intensive care (ic) ligt heeft geen baat bij teveel eiwit in de voeding. Integendeel, een te eiwitrijke voeding is uit den boze voor ic-patiënten. Het duurt langer voor ze naar huis kunnen. Ook de kwaliteit van leven is daarna minder, blijkt uit recent onderzoek door het academisch ziekenhuis in Maastricht, het MUMC+ en het ziekenhuis Oost-Limburg in het Belgische Gent. Ze hebben hun onderzoeksbevindingen gepubliceerd in The Lancet.

 

Drie jaar lang volgden de onderzoekers 935 proefpersonen. De meeste patiënten op de IC krijgen sondevoeding, omdat zij niet zelfstandig kunnen eten. In de Europese de richtlijn voor IC-voeding bevat deze sondevoeding ongeveer 1,3 gram eiwit per kilo (gewicht van de patiënt). De Amerikaanse richtlijn adviseert 2 gram eiwit per kilo in de voeding op te nemen.

 

De helft van de deelnemende patiënten kreeg tijdens de IC opname de Europese standaardvoeding (1,3 gr/kg); de andere de Amerikaanse (2 gr/kg). Gedurende een half jaar na de opname volgden de onderzoekers het herstel, en keken daarbij naar de tijd tot ziekenhuisontslag, maar controleerden ook de spierkracht en de fysieke conditie. Ook vroegen ze door naar de levenskwaliteit. 

 

Uiteindelijk bleek dat mensen die veel eiwitten binnenkregen ook meer darm- en maagklachten hadden. Daardoor lagen ze langer in het ziekenhuis. Bovendien was de kwaliteit van leven voor hen na ontslag uit het ziekenhuis lager dan dat van de andere proefpersonen. De lagere levenskwaliteit leek opvallend genoeg sterker bij vrouwen dan bij mannen. Volgens de onderzoekers kan dat doordat vrouwen relatief minder spiermassa hebben, waardoor ze eerder te veel eiwit krijgen dan mannen.


Geef een reactie