Suiker zorgt voor veel onrust en stress
Max Verstappen mag dan wel rijden voor Red Bull – het is maar zeer de vraag of de Limburgse coureur zelf ook maar één slok van dat “energiedrankje” neemt. Voormalig psychiater Bram Bakker denkt naar eigen zeggen “voor 100 procent van niet”. En wel omdat dit energiedrankje stijf staat van de suiker, en dus niet alleen extreem ongezond is, maar niet helpt je conditie in topvorm te houden. Wil je topsport verrichten, dan moet je juist ver uit de buurt van zulke zogenaamde energiedrankjes blijven.
Bram Bakker, gespecialiseerd in verslavingszorg, heeft het niet op suiker. “Suiker heeft een zeer ongunstige invloed op de stofwisseling”, legt Bakker uit. Het lichaam wordt er insulineresistent door. Dat wil zeggen dat het niet meer voldoende reageert op de toch al verhoogde insulinespiegels. De insulinehuishouding wordt ook op celniveau beïnvloed, zodat ook lichaamscellen niet meer insulineresistent zijn. Om je stofwisseling te normaliseren, zul je suiker moeten uitbannen.”
Accu’s
“De lichaamscellen bevatten kleine accu’s, de mitochondriën. Als die niet goed meer functioneren krijg je klachten in een breed spectrum. Sommige Amerikaanse wetenschappers gaan zelfs zo ver om te zeggen, dat je zonder suiker geen kanker zou krijgen. Door het suikergebruik en de toename van het aantal gevallen van diabetes 2 krijgen steeds meer mensen hartaandoeningen. Evenals allerlei ontstekingen, omdat ontstekingsmechanismen mede bepaald worden door de insulinehuishouding in cellen.”
Boosdoeners
Koolhydraten zijn (mede) de grote boosdoeners, omdat het lichaam dan nauwelijks nog vetverbranding kent, en die is veel gezonder. Bram Bakker vermijdt om die reden zoveel mogelijk het eten en drinken van koolhydraten. Hij houdt zich waar mogelijk aan een ketogeen voedingspatroon. Ketogeen betekent: minimale hoeveelheden koolhydraten in voedsel en drank.
Ketogeen
“Sinds ik in ketose ben, heb ik minder spierpijn na het hardlopen”, legt Bram uit. Hij wijst erop dat de “machtige industrie ons suikerverslaafd maakt”. Dat begint al zeer jong. De kleintjes willen zoete drankjes in plaats van gewoon water of thee. “De daardoor ontstane insulineresistentie in je brein leidt tot klachten als ADD en ADHD”, weet Bram. “Deze kinderen en latere volwassenen kunnen zich vooral slecht concentreren“.
Stress
“Veel mensen lijden aan chronische stress, zonder dat ze het zelf in de gaten te hebben. We raken er vanaf jonge leeftijd al aan gewend. Vaak worden mensen pas tot de orde geroepen door bijvoorbeeld een hartinfarct. Je zou je dan de vraag kunnen stellen: wat ging eraan vooraf, en hoe kan ik anders gaan leven? Om de kans op weer een infarct te verkleinen. Je moet iets aan die onrust en stress in jezelf doen, want die kan leiden tot chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, reuma, kanker, enzovoorts.”
Onrust
Een ketogeen voedingspatroon zou dan een goed idee zijn, zegt Bram. “We hebben tegenwoordig al van jongs af aan te weinig lichaamsbeweging, waardoor hart- en bloedvaten sneller dichtslibben. Tel daarbij op dat het gebruik van allerlei energiedrankjes door de jeugd exponentieel toeneemt. Daardoor neemt de onrust in lijf en hoofd toe. Om jezelf te kalmeren kun je naar een korte-termijn-oplossing grijpen: nog meer energiedrankjes, nog meer suiker. We dempen de onrust in onszelf met eten en vooral met suiker, zoals iemand met liefdesverdriet naar de chocola grijpt.“
Dokters
“Bovendien hebben veel dokters weinig kennis over de voedingsgewoonten van hun patiënten, wat eigenlijk nodig zou zijn om de patiënt beter te kunnen helpen. Wist je dat kankercellen en tumoren verzot zijn op suiker? Door met suiker te stoppen, vertraag je het ziekteproces – maar weinig oncologen zeggen dit tegen hun patiënten!”
Symptomen
“Onze ziekte-industrie bestrijdt symptomen. Daar is niks mis mee. Maar onder die symptomen ligt een diepere laag: chronische stress. We moeten proberen die op het spoor te komen en vervolgens te verminderen. Door alleen gericht te zijn op symptoombestrijding, worden we weliswaar steeds ouder – maar vraag niet hoe. Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd kanker. Je zou je de vraag kunnen stellen: welke rol speelt stress bij het ontstaan van kanker? Anders gezegd: neem de verantwoordelijkheid voor dat deel in je leefpatroon waar je iets aan kunt doen. Vraag je af, als je rookt, welke functie dat roken voor jou heeft. Het werkt goed, ontspant – op korte termijn. Maar je hebt er steeds meer van nodig, je raakt verslaafd.”
Detox
Afkomen van verslaving, zoals met name suiker – hoe hou je zoiets vol? “Laat je begeleiden. Je moet door een suiker-detox”, weet Bram. “Het lichaam heeft verleerd zonder suiker te functioneren. Honderd jaar geleden schakelden we steeds over van vet- naar koolhydraatverbranding. Aan die vetverbranding komen we nu niet meer toe, mede omdat het ongezondste eten ook het goedkoopste is.”
“Stoppen met een fout eetpatroon is loodzwaar, ik heb me dood ellendig gevoeld! Gedragsverandering is het moeilijkste onderwerp dat bestaat. De meeste mensen zijn zich wel bewust van hun slechte gewoonten, maar hebben de wilskracht niet om het anders te doen. Vandaar mijn pleidooi voor praktische ondersteuning, wat het minder moeilijk maakt.”
“We worden de hele dag verleid om iets te pakken wat op korte termijn kalmeert. Bovendien wordt zoiets als roken met gezelligheid geassocieerd. En als stressverminderend.”
Onderzoek
Het liefst zou Bram dat er geld wordt vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek waarbij honderd mensen die een hartinfarct hadden, in twee groepen worden verdeeld. De ene groep wordt zoals altijd behandeld, de andere krijgt er een ketogeen dieet bij. “Ik ben ervan overtuigd dat die tweede groep het op langere termijn beter doet dan die andere groep”, aldus Bram. Maar ja, of voor zo’n onderzoek ooit geld wordt vrijgemaakt….
Leestip: ‘Heel je hoofd’ van Georgia Ede. U kunt deze o.a. bestellen bij bol.com
Tekst: Henri Haenen
Foto: Bram Bakker | © Fotografie Erik Smits
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Geef een reactie