default-header
HomeNieuws‘Stop sponsoren patiëntenorganisaties door farmaceuten’

‘Stop sponsoren patiëntenorganisaties door farmaceuten’

dinsdag 21 november 2017, door Hartpatiënten Nederland

Er moet een einde komen aan het sponsoren van patiëntenorganisaties door de farmaceutische industrie.

Er moet een einde komen aan het sponsoren van patiëntenorganisaties door de farmaceutische industrie. Door de patiëntenorganisaties geld toe te schuiven, belanden deze belangenorganisaties in de ijzeren greep van de farmaceuten: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Onze organisatie Hartpatiënten Nederland weigert om die reden al sinds haar oprichting geld van de farmaceutische industrie aan te nemen. Nu willen ook GroenLinks, SP en PvdA in de Tweede Kamer een verbod op dit soort sponsoring door bedrijven.

Door dit toeschuiven van geld is de macht van de bedrijven veel te groot geworden, vinden de drie linkse partijen. Volgens de Kamerleden Ellemeet (GL), Kooiman (SP) en Dijksma (PvdA) is de onafhankelijkheid van de patiëntenorganisaties in het geding als ze het handje ophouden bij de bedrijven.

De drie partijen willen in plaats daarvan een subsidieregeling door de overheid. Die moet de patiëntenorganisaties dus geld geven om hun werk te kunnen doen, aldus de partijen. Ze willen vooral dat de macht van de farmaceutische industrie aan de ketting moet worden gelegd. Ze vinden dat apothekers zelf dure medicijnen moeten kunnen namaken, waardoor ze goedkoper op de markt komen.

Daarnaast willen de drie partijen dat de farmaceuten de beurs trekken om mee te betalen aan publieke voorlichting voor geneesmiddelen. Verder pleiten ze voor een onafhankelijk fonds, dat de werking van medicijnen moet gaan onderzoeken. Als bedrijven weigeren hun absurd hoge prijzen te verlagen, zouden er ‘dwanglicenties’ moeten komen.

Aanleiding is de gang van zaken rond het medicijn Orkambi voor de behandeling van taaislijmziekte. Volgens PvdA, GroenLinks en SP zijn patiënten op een schaamteloze manier voor het karretje van de producent gespannen om het product zo duur mogelijk te kunnen verkopen. Farmaceuten zetten alles op alles om ‘monsterwinsten’ te maken, aldus de drie partijen. Zij vinden dat de patiënt moet kunnen rekenen op het medicijn dat nodig is.

Tenslotte willen de drie fracties meer openheid over de onderhandelingen tussen overheid en medicijnfabrikanten over de prijs van geneesmiddelen.


Geef een reactie