Steden willen suikertaks op frisdrank
Drie grote steden willen dat het Rijk een suikertaks invoert op frisdrank. Het is nu namelijk dweilen met de kraan open, vinden de steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De steden vragen staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, CU) een suikertaks op frisdrank in te voeren. Als frisdrank waarin suiker zit duurder wordt, krijgen minder kinderen overgewicht, aldus de gemeenten. Hartpatiënten Nederland is het hier hartgrondig mee eens.
Overgewicht
De Rotterdamse wethouder Sven de Langen legt in het NRC uit waarom hij een suikertaks wil. „We steken heel veel geld in programma’s voor gezondere inwoners, maar marketing van multinationals en het groeiende aanbod van ongezonde voeding winnen het van preventiebeleid”, aldus de wethouder in de krant. In zijn gemeente lijden kinderen twee keer zo vaak aan overgewicht als gemiddeld in ons land, en vaker dan in andere grote steden.
Miljoenen
Ook Amsterdam heeft naar eigen zeggen alles uit de kast gehaald om de suikerconsumptie terug te dringen, zoals gezonde kantines, kookles en leefstijlondersteuning. Rotterdam en Amsterdam steken jaarlijks rond de 4,5 miljoen in het bestrijden van overgewicht.
De steden wijzen op het Verenigd Koninkrijk, waar alleen al de aankondiging van de suikertaks leidde tot een verlaging van het suikergehalte in frisdranken.
Kamer kijkt weg
Ondanks een advies van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO is in de Tweede Kamer geen meerderheid voor de suikertaks. Onbegrijpelijk. De Kamer speelt met de gezondheid van jonge mensen, die makkelijk voor de verleiding zwichten, vindt ook Hartpatiënten Nederland. Met alle gevolgen van dien. Want wie al op jonge leeftijd te dik is, loopt geheid kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Als onze bestuurders echt iets willen doen aan het omlaag brengen van de exploderende zorgkosten, zou zo’n suikertaks heel wat kosten kunnen besparen, die later op ons af gaan komen!
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie