Spoed-hartpatiënt krijgt veel sneller zekerheid
De cardiale CT is in dit verband van belang voor mensen die nog geen geschiedenis hebben als hartpatiënt. Op de spoedeisende harthulp stelt de cardioloog allereerst vast of het hart werkelijk de oorzaak is van de klachten. Bij ernstige aandoeningen is die diagnostiek doorgaans relatief eenvoudig: ecg-afwijkingen en bloeduitslagen (troponines) bepalen de route. Maar als ecg en bloedonderzoek onvoldoende informatie opleveren, volgt doorgaans een periode van testen, medicatie en een reeks controles. Het moeten afwachten veroorzaakt vaak onzekerheid en angst bij de patiënten.
Sinds begin oktober biedt het CWZ cardiale CT aan. Het onderzoek duurt hooguit een kwartier, de scan zelf tien seconden. Voorheen waren hart en coronaire bloedvaten bijna niet goed in beeld te brengen. Het hart laat zich niet stilzetten, met als gevolg bewegingsonscherpte. Dankzij enkele technische hoogstandjes kan nu echter tussen twee hartslagen in worden gescand. De computer voegt daarna verschillende beeldjes samen tot een geheel. Daardoor kan een driedimensionaal hart met alles er op en eraan worden bekeken, als geheel of in dunne 'plakjes'. Verkalking of andere vormen van atherosklerose op de binnenkant van slagaderen is direct zichtbaar, evenals de samenstelling ervan. De cardioloog kan meteen met passende behandelvoorstellen en lifestyle-adviezen komen.
De cardiologen en radiologen van het CWZ zijn buitengewoon enthousiast over de haarscherpe beelden. De stralingsbelasting voor de patiënten blijkt zeer gering. Op de spoedeisende harthulp van het CWZ zullen ruim vijfhonderd mensen per jaar een cardiale CT ondergaan, is de verwachting. De techniek wordt enkel ingezet wanneer voldoende diagnostische meerwaarde verwacht mag worden. Het CWZ doet samen met het Academisch Ziekenhuis Maastricht onderzoek naar de voordelen van cardiale CT.
Bron; Artsenapotheker.nl
Geef een reactie