default-header
HomeNieuwsSpetter, pieter, pater…

Spetter, pieter, pater…

Sporten en bewegen

dinsdag 13 juni 2017, door Hartpatiënten Nederland

 

U hoort ‘Spetter, pieter, pater, lekker in het water’ en denkt, Alfred Jodocus Kwak! Wij ook. Dus trek uw wateroutfit maar aan, want wij treden in zijn voetsporen en gaan zwemmen! Naast een plezierige activiteit, is het gezond voor het lichaam en de kloppende motor, het hart. Waarom? HartbrugReizen licht de pro’s van het zwemmen toe.

 

Sporten is belangrijk voor de algehele gezondheid, maar wanneer het op het hart aankomt, heeft zwemmen een streepje voor.  Hart- en vaatpatiënten zijn gebaat bij bewegen. De doorbloeding van het hart en bloedvaten wordt bevorderd en het vernauwingsproces in de kransslagaders wordt afgeremd. Laat de ‘Ja, maar…’ maar achterwege. Ervaart u sporten als een te zware bezigheid? Bewegen in het water is daarop het kant-en-klare antwoord! Daarnaast is het een ideale bezigheid het gehele jaar door, want weer of geen weer; lang leve de overdekte zwembaden. De zwemfeiten op een rij…

 

  • Denkt u bij zwemmen alleen aan baantjes trekken? Fout gedacht! Zwemmen bestaat uit diverse beweeg- en sportactiviteiten in het water.
  • Zwemmen is goed voor het hart. Tijdens het zwemmen stroomt uw bloed door de druk van het water makkelijker terug naar uw hart. Hierdoor hoeft uw hart minder hard te werken.
  • Wanneer u zich in het water bevindt, daalt normaal gesproken uw rusthartslag. Oftewel: dobberen in het water is wel degelijk ontspannend.
  • Vanwege de cardiovasculaire inspanning, wordt uw bloeddruk en cholesterolniveau verlaagd, wat weer de kans vermindert op het krijgen van hart- en vaatzieken. Let wel, u moet er iets voor doen: uit onderzoek blijkt dat volwassenen dertig minuten per dag in beweging moeten zijn om fit te worden. U wilt meer dan het gemiddelde? In dat geval geldt: u dient drie keer per week een intensievere training van een half uur te volbrengen.
  • Naast het feit dat zwemmen goed is voor het hart, profiteren de longen ook. De ademcapaciteit neemt toe en daardoor kunt u op den duur langer in het water blijven en langere afstanden zwemmen.
  • Door de toegenomen ademcapaciteit, traint u, om met een hoge(re) hartfrequentie langer in beweging te zijn en daar heeft u baat bij. Vooral als u last heeft van kortademigheid. In het dagelijks leven plukt u hier ook de vruchten van.
  • In het water voelt het lichaam gewichtsloos aan. Hierdoor is bewegen in het water makkelijker. Zelfs als u een maatje meer heeft!
  • Afvallen? Zwemmen is een duursport. En laat vetverbranding en conditieverbetering nou net kenmerken zijn van duursporten! Het tegenovergestelde van duursporten zijn zogeheten explosieve sporten waarbij in korte tijd (te) veel wordt gedaan en de focus op het verbranden van koolhydraten ligt.
  • Met zwemmen verbrandt u razendsnel calorieën.
  • Het water zorgt voor weerstand. De weerstand is ideaal om het inspanningsniveau te vergroten.
  • Na verloop van tijd neemt uw hersteltijd na de inspanning af.
  • Tijdens het bewegen in het water wordt er geen druk uitgeoefend op de gewrichten waardoor de kans op blessures nihil is.
  • In vergelijking met sporten op het droge, vergt sporten in het water, minder van uw spieren.
  • Wilt u graag uw houdingsspieren verbeteren, maar geen belasting uitoefenen op gewrichten en spieren? U raadt het al, ga zwemmen!
  • Rugklachten? Zwemmen werkt verlichtend.
  • Water heeft een positief effect op gespannen spieren. Doordat gewrichten en spieren op een niet-belastende manieren worden bewogen in het water, ontspant uw lichaam en neemt (spier)stijfheid en (spier)pijn na enige minuten af.
  • Maar het blijft niet alleen bij de spieren! Al het gespetter in het water werkt tevens ontspannend met betrekking tot het mentale aspect. Hierdoor is zwemmen bij uitstek geschikt indien u spanning en stress ervaart.
  • Sporten en dus zwemmen, zorgt voor een verhoging van vrijkomende hormonen die van invloed zijn op uw stemming en emoties. De productie van deze hormonen wordt in de hersenen verhoogd door (zware) inspanning. Hierdoor verbetert zwemmen, eveneens als andere vormen van cardiovasculaire trainingen, uw stemming in de positieve zin van het woord.
  • Daarnaast zijn deze hormonen onder andere van invloed op een goede nachtrust. Aangezien lichaam en geest tijdens de slaap herstellen, is een goede nachtrust van invloed op de algehele gezondheid. De cirkel is rond!

 

 

Zwemmen voor hartpatiënten

Staat u te watertrappelen om te gaan zwemmen, maar ervaart u angst omdat u hartpatiënt bent? Sluit u dan aan bij een zwemcursus speciaal afgestemd op hartpatiënten (en partners). Onder deskundige begeleiding voert u oefeningen uit die zijn aangepast aan uw fysieke mogelijkheden. U leert luisteren naar uw lichaam, terwijl het vertrouwen wordt hersteld én u werkt tegelijkertijd aan de conditie van uw lichaam en uw hart. Bijkomend voordeel? Lotgenotencontact! En dat is fijn.


Geef een reactie