Special: Inspiratie voor de BBQ
De zomer begint weer, wat betekent dat we vaker de BBQ aan zullen gaan steken. Daarom in deze special tips om op een gezonde én makkelijke manier te BBQ’en.
Gezond BBQ’en
- Kies altijd voor houtskool en niet voor briketten
- Kies voor aanmaakblokjes van natuurlijk materiaal
- Let vooral op dat je jouw eten niet laat verbranden! Hierbij komen veel ongezonde stoffen vrij
Bouw je BBQ op
Je wil natuurlijk zorgen voor een volwaardige maaltijd, wat inhoudt dat je gaat zorgen dat je uit alle voedingsgroepen iets hebt. Zorg in de basis in ieder geval voor ruim voldoende groenten! Over het algemeen is een lekkere en volwaardige BBQ een combinatie van: BBQ groenten, vlees en vis, lekkere salades, sausjes en brood. Je kan afhankelijk van hoe je eet het brood natuurlijk weglaten.
Salades
Zorg voor mooi opgebouwde salades met veel verschillende groenten erin. Houdt ongeveer minimaal 5 verschillende soorten groenten per salade aan, gebruik hierbij zoveel mogelijk verschillende kleuren. In de zomer kan je voor een extra frisse salade ook fruit verwerken in een salade, dan krijg je combinaties zoals watermeloen, feta & munt, of perzik, tomaat & burrata of groene asperge & aardbei.
Maak een simpele dressing van mosterd, azijn, honing of ander zoet, olie en verse kruiden. En smullen maar!
Sausjes
Maak je sausjes altijd zelf! Dit is zo veel lekkerder en ontzettend makkelijk. Kijk hierbij goed naar je gerechten en stem de sausjes hier op af.
- Mayonnaise basis: cocktailsaus, tartare saus,
- Yoghurt basis: tzatziki, korianderyoghurt, ananas yoghurt saus
- Salsa’s: tomatensalsa, mango salsa, ananas salsa, chimmichurri
- Satésaus (tip: probeer ook eens andere noten, zoals cashew of amandel)
- Pesto (klassiek met basilicum of maak het spannend met bijvoorbeeld een spinazie citroen pesto)
Spiezen
Met spiezen kun je alle kanten op, je kan spiezen maken van kip, rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Maar heb je wel eens aan tempeh spiezen gedacht
En je kan natuurlijk ook groentenspiezen maken met bijvoorbeeld paddenstoelen, courgette, aubergine, paprika, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij.
Pakketjes
Door pakketjes te maken kun je ook producten op de BBQ bereiden die niet zomaar op een rooster kunnen, omdat ze te fijn zijn, of bijvoorbeeld uit elkaar vallen.
Je kan pakketjes maken met aluminiumfolie of met bakpapier. Gebruik je bakpapier, let op dat er geen directe vlammen onder je pakketje komen.
Vrijwel alles kan in een pakketje, zoals groenten, vlees, vis, kaas. Lekker is om een combinatie te maken en er een saus en kruiden bij te doen. Bijvoorbeeld een vispakketje met witte wijn, citroen en dille. Of een groentenpakketje met feta, yoghurt en tijm. Ook lekker zijn zoete aardappel pakketjes met zwarte olijven. Je kunt met deze basis volop variëren!
Burgers
Je kan zowel vlees, als vis, als vegetarische producten verwerken tot burgers. Leuk is om de burger op de BBQ te garen, en dan zelf je burger samen te stellen, zet tomaatjes, gebakken uitjes, gebakken spek, plakken avocado, gebakken portobello’s, broodjes en sauzen op tafel en maak je eigen burger af.
Marinade
Je kunt zelf 1001 lekkere marinades maken. Een marinade bestaat over het algemeen uit 1 deel zuur, 1 deel vet en 1 deel smaakmakers.
- Zuur: appelazijn, balsamico, (wijn)azijn, citroen- limoen- of sinaasappelsap, yoghurt
- Vet: milde olijfolie, zonnebloemolie, notenolie, sesamolie, kokosolie, boter, ghee
- Smaakmakers: kruiden, specerijen, knoflook, gember, ui, tomatenpuree, sojasaus, zoetstof (greensweet, sukrin, honing, ahorn)
Voor de meeste producten geldt, hoe langer in de marinade, hoe lekkerder de smaak. Houdt minimaal 30 minuten aan voor bijvoorbeeld groenten, kleine stukken vlees of vis voor bijvoorbeeld saté of pakketjes. Voor grote stukken vlees, zoals ribbetjes, rosbief, beenham etc, houd je minimaal 3 uur aan.
Desserts
Als je lekker buiten aan de BBQ bent is een dessert van de BBQ natuurlijk ook heerlijk! Daarom wat opties voor een lekker BBQ dessert
- Gebakken fruit: bijvoorbeeld stukken ananas, bakbananen, perziken of een hele banaan in de schil (tip: insnijden en volstoppen met lekkers). Een bolletje ijs, mousse of wat slagroom ernaast en smullen maar!
- Gebak: je kan gebak ook goed op de BBQ garen, maak bijvoorbeeld een crumbledeegje (1 deel meel, 1 deel zoet, 1 deel vet) met appel, peren, pruimen of rood fruit en gaar op de BBQ in een bakje.
Deze BBQ inspiratie komt uit de online kookcursus zomer. Wil je nog meer BBQ en zomer inspiratie? https://greentwist.nl/cursussen/online-cursussen-koken-met-het-seizoen/
Tekst: Iris Heuer
© Fotografie Floris Heuer
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Recepten tips van Iris:
Geef een reactie