Snel eten leidt tot meer eten
De invloed van eetsnelheid op verzadiging . De 20-minuten regel is een veel toegepaste manier om overeten te voorkomen. Het idee erachter is dat de maag pas na twintig minuten een ‘ik zit vol’-signaal naar de hersenen stuurt.
De invloed van eetsnelheid op verzadiging
De 20-minuten regel is een veel toegepaste manier om overeten te voorkomen. Het idee erachter is dat de maag pas na twintig minuten een 'ik zit vol'-signaal naar de hersenen stuurt. De snelle eters onder ons (die binnen twintig minuten een maaltijd verorberen) zouden dan al meer gegeten kunnen hebben dan ze eigenlijk nodig hebben. Maar wat is nu eigenlijk waar van die 20-minuten regel?
Waarom is dit zo belangrijk om te weten?
In 2016 had bijna de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Daarnaast had veertien procent van de Nederlanders ernstig overgewicht (obesitas). Een te hoog lichaamsgewicht is ongewenst, omdat het onder andere samenhangt met een vergroot risico op ziekten en psychosociale problemen. Eén van de belangrijkste behandelmethoden bij overgewicht is dieetadvisering. Daarbij wordt er hoofdzakelijk gekeken naar de samenstelling van het huidige voedingspatroon. 'Wat eet een persoon?' 'Hoeveel eet een persoon?' Van hieruit wordt er een dieetbehandelplan opgesteld, met als doel: afvallen. Vaak is dit effectief. Toch wordt het door veel mensen als lastig ervaren om gewichtsverlies voor langere tijd te behouden. Wetenschappers, zorgverleners en consumenten zijn daarom met regelmaat op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en methoden om gewichtsverlies te versnellen en/of vergemakkelijken. De 20-minuten regel bestaat al tientallen jaren. Er komen nu echter steeds meer onderzoeksresultaten naar voren waaruit inderdaad blijkt dat eetsnelheid in verband wordt gebracht met overgewicht.
Lees verder op gezondheidsnet.nl
Geef een reactie