Snel afvallen is echt heel erg slecht
Crashen is een extreem slecht idee. Dat weten mensen die een crashdieet hebben gedaan door eigen ervaring inmiddels ook. Het jojo-effect. Ook veel deelnemers aan het RTL4-programma Obese zijn weer op het oude gewicht, na eerst tientallen kilo’s afgevallen te zijn. In Trouw kwamen enkele voormalige deelnemers aan het woord. Ze vielen enorm veel af tijdens Obese – om vervolgens weer net zo veel aan te komen.
Hoogleraar interne geneeskunde in het Erasmus MC en obesitas-specialist Liesbeth van Rossum verwijst naar een studie (2016) over ‘The Biggest Loser’. Dat is een soort Obese, maar dan voor de Amerikaanse omroep NBC. Uit dat onderzoek bleek dat de deelnemers in dertig weken maar liefst 58,3 kilo (gemiddeld) afvielen. Helaas zat zeventig procent zes jaar later weer op het oude gewicht.
De hoogleraar maakt zich zorgen over dit crashen: door het extreem snelle gewichtsverlies verlaagt de wat genoemd wordt rustverbranding van het lichaam, legt Van Rossum in Trouw uit. Na afloop van het Amerikaanse tv-programma verbrandden de deelnemers dagelijks zo’n zes- tot zevenhonderd kilocalorieën minder dan andere mensen. Die beschadiging van de stofwisseling herstelt niet. Ook niet in de loop van jaren. Ook niet als ze weer zijn aangekomen. Om dit gemis aan de oorspronkelijke stofwisseling te compenseren moeten deze mensen dagelijks tachtig minuten wandelen of fietsen, of 35 minuten hardlopen. Een onmogelijke opgave, blijkt in de praktijk.
“Dat is bijna een topsportregime, echt niet makkelijk te realiseren, daar moet je je leven op aanpassen”, zegt Van Rossum in Trouw. “Door een verandering in de hormoonhuishouding hebben deze mensen vaak ook een groter hongergevoel. Ze moeten dus veel meer moeite doen om op gewicht te blijven dan mensen met een normaal gewicht, een eeuwig oneerlijke strijd.”
Afvallen is niet het probleem. Daarna op gewicht blijven is de uitdaging, weet Hilde Jans. Zij is als psycholoog aan Obese is verbonden. Daarnaast werkt ze bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Zij zegt dat het Amerikaanse programma en Obese niet echt vergelijkbaar zijn. De Amerikanen volgen crashdiëten, waar het RTL-programma vooral streeft naar een gezonde calorieën. Obese streeft vooral na dat de deelnemers inzicht krijgen in hun leefpatroon.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie