default-header
HomeNieuwsSlecht slapen zit in de hersenen

Slecht slapen zit in de hersenen

donderdag 7 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Chronische slapeloosheid is een veel voorkomende klacht: zo’n 10% van de bevolking heeft er last van. Over de oorzaak is vrijwel niets bekend.

Verondersteld wordt vaak dat slecht slapen door stress komt, maar dat verklaart niet waarom de één er wel gevoelig voor is en de ander niet. Het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen heeft samen met het VU Medisch Centrum in Amsterdam de structuur van het gehele brein van mensen met slapeloosheid nauwkeurig gemeten met Magnetische Resonantie Imaging (MRI). Er zijn belangrijke afwijkingen gevonden in het brein van de slechte slaper, met name in de hersenschors.

Het onderzoek toont aan dat slechte slapers beschikken over minder ‘grijze stof’ in de hersenschors boven de oogkas aan de voorkant van de hersenen. De grijze stof is een dicht netwerk van hersencellen in de gewelfde buitenste laag van de hersenen. Dit hersengebied is belangrijk voor het beoordelen van emotionele waarde, en ook van belang bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Hoe ernstiger de slapeloosheid, des te minder grijze stof, zo ontdekten de onderzoekers. De onderzoeksgroep toonde eerder al aan dat chronisch slapeloze mensen comfort slecht kunnen beoordelen, bijvoorbeeld wat de beste omstandigheden zijn om in slaap te vallen. Ook toonden ze aan dat chronisch slapeloze mensen langzamer zijn bij taken die een beslissing vereisen. De structurele veranderingen kunnen met beide waarnemingen te maken hebben.

Lees verder op Gezondheid.be


Geef een reactie