default-header
HomeNieuwsSchade na hartinfarct vaststellen door onderzoek naar haarvaten

Schade na hartinfarct vaststellen door onderzoek naar haarvaten

woensdag 8 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het is nog onontgonnen gebied, maar wetenschappelijk onderzoek naar de bloedsomloop in de haarvaten van het hart

Het is nog onontgonnen gebied, maar wetenschappelijk onderzoek naar de bloedsomloop in de haarvaten van het hart (microcirculatie) kan er in de toekomst mogelijk voor zorgen dat we patiënten die een hartinfarct hebben gehad nog beter kunnen behandelen. Ook kunnen cardiologen met deze techniek in de toekomst mogelijk specifieke hartklachten van vrouwen herkennen.
 
Deze haarvaten zijn voor het menselijk oog niet te zien, maar het zijn kleine bloedvaatjes die vertakken vanuit de kransslagaders van het hart. “We hebben nu een techniek ontwikkeld om die haarvaten te bestuderen”, vertelt cardioloog prof. dr. Nico Pijls. Het gaat om een techniek die al enkele jaren geleden is ontwikkeld in samenwerking met de TU/e en onder andere de toenmalige promovendus Marcel van ’t Veer (nu werkzaam als biomedisch ingenieur in het Catharina Ziekenhuis). Deze techniek is nu veel gemakkelijker te gebruiken omdat de software en de hardware om de techniek uit te voeren in de afgelopen twee jaar sterk zijn verbeterd.
 

Schade hartinfarct vaststellen

Na een hartkatheterisatie kan de cardioloog met een catheter die is uitgerust met een chip, de druk in de kransslagader meten. Ook kan met deze chip de temperatuur in de haarvaten worden gemeten. “Dat doen we door een zoutoplossing toe te voegen aan het bloed in de kransslagader waardoor het bloed iets wordt verdund”, legt Pijls uit. “De mate waarin het bloed is verdund combineren we met de temperatuur en de druk. Aan de hand van deze gegevens kunnen we dan de weerstand in de haarvaten berekenen. Zo kunnen we vaststellen hoe de functie van de haarvaten (microcirculatie) is en ook hoeveel schade een hartinfarct heeft aangericht in die haarvaten.” Hoe hoger de weerstand, des te minder bloed er door heen kan stromen.
 

Defecte tuinslang

 
Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een vernauwing in een kransslagader, maar de schade die een mens oploopt door een hartinfarct wordt juist veroorzaakt in de hartspier zelf. “Vergelijk het met een defecte tuinslang waarmee je het gazon water geeft. Als daar een vernauwing in zit zorgt dat er voor dat er minder water op de goede plek komt en de schade wordt verderop aangericht, in het gazon zelf”, aldus Pijls.

 

Hartklachten bij vrouwen

 
Niet alleen voor onderzoeken van schade na een hartinfarct kan deze techniek voor nieuwe inzichten zorgen. Ook voor het herkennen van hartklachten bij vrouwen zou deze techniek in de toekomst van meerwaarde kunnen zijn. Pijls: “Angina pectoris bij vrouwen uit zich soms op een andere manier. Vaker dan bij mannen heeft deze aandoening bij vrouwen ook te maken met een afwijkende microcirculatie.” En dat is precies waar deze techniek onderzoek naar doet.
 
“Er wordt vaak gesuggereerd dat we bepaalde hartklachten bij vrouwen missen. Dat komt deels omdat we geen betrouwbare techniek hadden waarmee we daar onderzoek naar kunnen doen. Door dit nieuwe onderzoek kunnen we daar beter een vinger achter krijgen.”

 

Zwarte doos

 
Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland dat deze techniek op deze manier gebruikt in onderzoeken. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door de interventiecardiologen en de promovendi Daniëlle Keulards en Mohamed El Farissi. Andere ziekenhuizen, zoals het Amsterdam UMC, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Radboudumc in Nijmegen volgen nu. Onderzoek naar de microcirculatie is volgens Pijls eigenlijk nog een zwarte doos. “De tijd moet uitwijzen welk effect deze techniek heeft op de behandeling van patiënten met angina pectoris of een hartinfarct. Het is nog onontgonnen gebied.”
 
De komende jaren gaan Pijls en zijn team van onderzoekers in hoog tempo zoveel mogelijk gegevens verzamelen. “Je moet eerst goed een diagnose kunnen stellen voordat je een nieuwe therapie kunt ontwikkelen.”
 

Geef een reactie