default-header
HomeNieuwsSamenwerking UMCG en UMCU voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen

Samenwerking UMCG en UMCU voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen

donderdag 15 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

​De (kinder)hartchirurgische afdelingen van de Universitaire Medische Centra van Groningen en Utrecht gaan samenwerken in de zorg voor kinderen en volwassenen met aangeboren (congenitale) hartafwijkingen. Het samenwerkingsverband van het UMCG en UMCU is gericht op het tot stand brengen van een multidisciplinair centrum voor congenitale hartafwijkingen op twee volwaardige locaties, met behoud van eigen identiteit. Het samenbrengen van de expertise van beide centra geeft een extra impuls tot betere kwaliteit van zorg voor patiënten met deze weinig voorkomende  aandoeningen en waarborgt ook de beschikbaarheid van deze zorg in beide regio’s. 
 
De chirurgische behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen is hoog complexe zorg die om deze reden in Nederland geconcentreerd is in een beperkt aantal academische ziekenhuizen. Door het vormen van één chirurgische afdeling voor aangeboren hartafwijkingen op twee locaties worden de  behandelaars samengebracht onder één gezamenlijke leiding. Elke patiënt krijgt zorg op maat, georganiseerd door het gezamenlijke team. Uitgangspunt daarbij is dat de zorg in één keten, voor alle leeftijdscategorieën, is afgestemd waarbij de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt wordt aangeboden.
 
In de eerste fase van de samenwerking wordt geïnvesteerd in het op elkaar afstemmen van de zorgketens en het eenduidig maken van alle processen. Ook worden enkele complexe en zeldzame procedures geconcentreerd in één van beide UMC’s, zoals kinder-long-transplantaties en hart-long-transplantaties in het UMCG en Norwoodoperaties voor het hypoplastische linker-hart syndroom in het UMCU.
 
In (de loop van) 2017 houden de beide huizen een eerste gezamenlijk congres over de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking.
 
Bron: UMCG.nl

Geef een reactie