Ruime meerderheid Nederlanders voor invoering donorwet die wèl werkt
De Tweede Kamer debatteert medio februari over invoering van een nieuwe donorwet, waarin het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem wordt vervangen door een zogenaamd Actief Donor Registratiesysteem (ADR). Het belangrijkste doel: een oplossing voor het maatschappelijk probleem van het grote tekort aan postmortale donororganen.
De Tweede Kamer debatteert medio februari over invoering van een nieuwe donorwet, waarin het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem wordt vervangen door een zogenaamd Actief Donor Registratiesysteem (ADR). Het belangrijkste doel: een oplossing voor het maatschappelijk probleem van het grote tekort aan postmortale donororganen. Een meerderheid van de Nederlanders (61 procent) is vóór deze nieuwe donorwet, zo blijkt ook uit een peiling van Maurice de Hond. Dit melden gezondheidsfondsen, patiëntenverenigingen en het burgerinitiatief 2MH.
De meeste Nederlanders staan er positief tegenover om zelf organen af te staan na de dood, maar bijna negen miljoen Nederlanders hebben dit niet vastgelegd in het donorregister. En dat is precies het probleem. Want als deze wens niet is geregistreerd, dan moeten nabestaanden deze keuze alsnog maken op het moeilijke moment van overlijden van een dierbare. In die situatie zegt een ruime meerderheid van de nabestaanden ‘nee’ tegen orgaandonatie. Hierdoor ontstaan veel problemen voor het werkveld en gaan heel veel donororganen verloren. Als iemand wél een keuze heeft gemaakt of de keuze bewust overlaat aan de nabestaanden, gaan deze in vrijwel alle gevallen akkoord met donatie.
Lees verder op Nationalezorggids.nl
Geschreven door onze redactie.
Geef een reactie