Risico’s plaatsing ICD soms te rooskleurig voorgesteld
De ziekenhuizen stellen de risico’s voor het plaatsen van een ICD soms te rooskleurig voor. Dat gebeurt met name op de websites van sommige ziekenhuizen. Dat moet beter, zegt oud-voorzitter Joan Meeder van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, kortweg NVVC.
Jaarlijks krijgen rond de 6000 mensen een ICD geïmplanteerd. Het Zorginstituut Nederland heeft in overleg met onder meer de NVVC en Zorgverzekeraars Nederland een zogenoemd verbetersignalement ICD opgesteld. Daarin staan afspraken over het beter informeren van patiënten om complicaties te verminderen.
Ook volgens het zorginstituut worden de risico’s in de voorlichting aan patiënten te laag voorgespiegeld. Zo kunnen infecties een grote impact hebben en kan een ICD een schok geven, hoewel er niks aan de hand is.
Bovendien is het volgens het zorginstituut niet altijd nodig een ICD om de acht jaar te vervangen. Als het apparaat het einde van zijn levensduur nadert, zouden cardiologen dat eerder aan de patiënt moeten laten weten, aldus het instituut. Dan heeft de patiënt de tijd om voor- en nadelen van vervanging af te wegen. Er komt een nieuwe leidraad, zodat tijdig kan worden begonnen een beslissing te nemen, samen met de cardioloog.
Ook wijst het instituut op problemen rond de tweekamer-ICD. Die leidt vaker tot complicaties. Een twee keer grotere kans zelfs.
----