default-header
HomeNieuwsRelaxed én zingend op de e-fiets

Relaxed én zingend op de e-fiets

LeefstijlSporten en bewegen

maandag 31 oktober 2022, door Hartpatiënten Nederland

Elektrische fietsen worden almaar populairder, ook onder hartpatiënten. Alleen is niet iedereen direct vertrouwd met de e-fiets of met de almaar drukker wordende fietspaden. Hartpatiënten Nederland verzamelde vijf tips van ervaringsdeskundigen om het fietsen relaxed te houden.

1: Ga niet voor snelheid

Mensen vergissen zich geregeld in de enorme snelheid van sommige fietsen en in het eigen (afnemende) reactievermogen en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Bedenk bij de aanschaf van een e-bike dat het motortje vooral tot doel heeft het fietsen te ondersteunen, meer niet. U gaat geen races afleggen. Kies een type waarvan de motor alleen meewerkt zolang uw pedalen rondgaan. Als u de ondersteuning laag houdt, fietst u vanzelf langzamer (dus veiliger), u doet meer aan uw conditie én u kunt meer genieten van het landschap en de natuur. De ondersteuning een tandje hoger zetten bij veel wind, regen of het passeren van een flinke brug of bult kan altijd nog.

2: Ken uw fiets

U kunt alleen ontspannen op de fiets zitten als u er de baas over bent. Laat de fiets, het zadel en stuur goed op uw maat afstellen, anders moet u erg hard werken. Het stuur mag bijvoorbeeld niet zover naar beneden staan dat u met opgetrokken schouders op de fiets zit. Leer vooral ook goed schakelen. Wanneer u moet stoppen voor een verkeerslicht of wat anders is het het beste om de versnelling terug te zetten naar een lagere stand. Dan komt u makkelijker weg en kunt daarna vlot weer doorschakelen. Schakelen is sowieso belangrijk voor uw gestel. U moet niet te zwaar willen trappen, omdat dat slecht is voor uw knieën. Neem e-bikeles als u het idee heeft dat die uw vertrouwen zal boosten.

3: Kies rustige routes en tijden

Nederland ligt vol met mooie fietsroutes en wie rust wil, kan makkelijk de bekende highlights zoals de kust, de Veluwe en de Posbank vermijden. Dat scheelt massa’s fietstoeristen en wielrenners. Het is ook slimmer om doordeweeks of ‘s avonds te fietsen. Vermijd verder dorpskernen (daar is het per definitie heel druk), kies voor autoluwe of -vrije wegen en neem routes met weinig (liever: geen) stoplichten. Woont u in een stedelijk gebied zoals de Randstad, probeer dan ook eens daarbuiten te fietsen. Zet uw fiets op een sprinter (trein met ruimte voor fietsen) of hang hem achter op de auto (ideaal met een bike lift). Maak een knooppuntroute van de ene plaats naar de andere met de Knooppuntenapp.

4: Draag een helm

Nederlanders dragen nauwelijks helmen op de fiets. Dat is eigenlijk verbazingwekkend. U kunt namelijk best drukte proberen te vermijden, maar de kans op een ongelukje blijft bestaan. Een voorzorgsmaatregel als een helm opzetten, ook als die niet verplicht is voor uw fiets, is eenvoudig te nemen en kan een hoop ellende voorkomen.

5: Wees galant in het verkeer

Laat u als e-fietser van uw veiligste en vriendelijkste kant zien. Is het ergens druk, ga dan niet in slierten van tien tot dertig achter elkaar (en naast elkaar) fietsen zonder tussenruimte. De tussenruimte moet aangepast zijn aan het eigen reactievermogen en het maakt het passanten mogelijk om goed te passeren, zeker op een dubbel fietspad. Bel even als u iemand inhaalt, zodat iemand zich niet wezenloos schrikt als u plots geruisloos voorbijkomt. Gebruik spiegels als die op de e-fiets zitten. Houd de handen aan het stuur en speel nooit met uw mobiel op de fiets.

Lola zingen op de fiets

Een heel bijzondere manier om te relaxen op de (e-)fiets is zingen. Lucas van Velzen (69) is er zozeer aan verknocht dat hij bij de gemeente Alkmaar een verzoek indiende om een zangfietspad in het park Oosterhout te openen. Lucas onderging tien jaar terug een openhartoperatie. Iets dat hij niet alleen fysiek moest verwerken: “Ik had er verdriet van. Mijn motivatie om zo’n zangfietspad te vragen, kwam daaruit voort. Ik heb het voor anderen gedaan. Ik wilde dat mensen er blij van zouden worden. Dat had ik nodig. Ikzelf fietste en zong altijd al regelmatig, tegenwoordig op een e-bike. Natuurlijk mag je overal zingen op de fiets, maar op zangfietspaden word je officieel uitgenodigd dat te doen. Elders in Nederland bestaan ze ook. Zingen is goed voor een mens. Het maakt wat los in je hoofd en in je lichaam. Ik zing van alles. Pop, voornamelijk uit de jaren 1960 en 1970. Lola van The Kinks bijvoorbeeld. Ik ben duizend dagen met dat verzoek bezig geweest. Toen stond het zangfietsbord er. Nu al zo’n vijf-zes jaar.”

Tekst: Mariëtte van Beek
Beeld: HPNL

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Manfred 31 oktober 2022

    Ik fiets, als het kan iedere dag een uur op een gewoone fiets; punt 5 m.i. het grootste probleem is ; “het belletje”. hun hebben het maar gebruiken het niet; je hoort hun niet aankomen door het verkeer en schrikt behoorlijk als ze opeens naast je rijden; dat is ook bij elek.scooters en racefietsen het geval; commentaar van een racefietser “het is onnodig gewicht”. wat moet je hierop zeggen. Alle fietsen zijn verkocht met belletje, behalve racefietsen en juist daar zouden ze zeker verplicht moeten zijn.
    met vriendelijke groet,
    Manfred