Recept: Buddahbowl
Een buddahbowl is super populair. En eigenlijk niks anders dan een lekkere verzameling van hapjes, in een kom, met een lekkere dressing er overheen. Hieronder geef ik wat tips hoe je zelf een lekkere buddahbowl kan samenstellen, en een voorbeeldrecept zoals je de bowl kan maken.
Wil je de video van het recept bekijken? Ga dan naar de besloten Facebook-groep Healthy Cooking @ home.
Tips voor lekkere vulling:
Kies bijvoorbeeld van elk rijtje 1 of 2 dingen uit en je bent er:
Quinoa | Bloemkool- of broccolirijst | Gekookte of gepofte boekweit | Wilde rijst | Kikkererwten | Linzen
Tempeh | Tofu | Gebakken paddestoelen | Scrambled egg
Zoete aardappel | Pompoen | Pastinaak | Knolselderij | Bieten
Avocado | Tomaat | Komkommer | Radijs | Sla
Bloemkool | Broccoli | Boerenkool | Spinazie | Gebakken ui
Feta | Geitenkaas
Notendressing | Dunne hummus (evt van bieten of bloemkool) | Yoghurtdressing
Maak af met diverse kruiden en specerijen, het is lekker en extra speciaal om verschillende smaken aan je ingrediënten te geven.
INGREDIËNTEN
- 300 gram zoete aardappel of pompoen
- 1 middelmaat broccoli
- 100 gram bloemkoolrijst
- 150 gram tempeh, tofu of vegetarische kipstukjes
- 1 el bouillonpoeder
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderpoeder
- 1 el chilipoeder of chilivlokken (meer of minder naar smaak)
- 1 el shoarmakruiden
Voor de amandeldressing
- 50 gram hele amandelen
- 1 el rode wijn azijn
- 1 el mosterd
- 2 el creme fraiche, soja of kokosyoghurt
- 30 ml plantaardige melk
- 1 tl zoetstof (naar smaak)
- zout & peper
INSTRUCTIES
- Doe de amandelen in een kom met lauw water, laat trekken voor minimaal 30 min.
- Snijd de champignons in kwarten, de broccoli in roosjes (bewaar de stam voor broccolirijst), de proteïne (tempeh, tofu, vega kip) in plakken en de zoete aardappel of pompoen in blokjes
- Maak een marinade van milde olijfolie en de shoarmakruiden, gehakte knoflook en marineer je proteïne hierin.
- Rooster de noten op laag vuur en houdt ze af en toe in beweging om verbranden te voorkomen.
- Zet een kookpan met water op het vuur, voeg hier de bouillon en zout aan toe. Kook de broccoli circa 4 min, controleer met een vork. Meng de chilivlokken door de broccoli
- Bak de tempeh, tofu of vega kip in circa 6 minuten krokant.
- Bak de zoete aardappel of pompoen in circa 6 minuten tot ze zacht zijn. Voeg hier het komijnzaad en de korianderpoeder aan toe
- Meng alle ingredienten voor de dressing door elkaar
- Maak je bord op en serveer de buddahbowl met de dressing
Dit recept is van Iris Heuer van GreenTwist.
Geef een reactie
Hoi Iris,
Ziet er lekker uit.
Bij de bereiding wordt gesproken over gehakte koflook.
Echter zie ik die niet bij de ingrediënten staan.
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito