Qtis wint Brainport Health Innovation Award 2011 met levende hartklep
Manager Mirjam Rubbens ontving de award en een cheque van € 5.000 euro uit handen van zwemicoon Pieter van de Hoogenband “Een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn”, aldus Rubbens. “Misschien inspireert dit ook andere bedrijven om medische en technologische innovaties te bundelen. Er zijn zoveel goede ideeën om mee aan de slag te gaan!”
De uitreiking van de Brainport Health Innovation Award 2011 vond vandaag plaats in het Evoluon in Eindhoven, tijdens het congres ‘Zorg en innovatie, een noodzakelijke combinatie’, georganiseerd door Robuust, UMC Utrecht en Brainport Health Innovation.
Volgens de jury, onder leiding van Cees Rein van de Hoogenband, was dit jaar sprake van een “fotofinish”. De jury wees uiteindelijk Qtis als winnaar aan, omdat de hartklepinnovatie de sterftekans van hartpatiënten drastisch vermindert. Er is nog maar een operatie nodig in plaats van drie. Dit is veel minder belastend voor de patiënt, die overigens ook geen antistollingsmiddelen hoeft te slikken. Naast een verbeterde kwaliteit van leven leidt de vinding tot een aanzienlijke kostenbesparing. De technologie heeft in de ogen van de jury veel potentie. De hartklep kan worden ontwikkeld voor jongeren, maar ook voor ouderen, en er kunnen ook elementen als aders worden ontwikkeld op basis van de technologie. De jury wilde ook het uithoudingsvermogen van Qtis belonen: de ontwikkeling van een innovatie als een levende hartklep neemt al gauw zeven jaar in beslag.
Naast Qtis waren Salusion en SilverFit genomineerd. Salusion creëerde een wegwerpbare sensorsticker die de mate van verzadiging van incontinentieverband aangeeft. Dit geeft de patiënt meer comfort, het personeel minder zorglast en er is minder arbeidstijd nodig. SilverFit bracht met het gelijknamige product ‘SilverFit’ virtual therapy; computergames met oefeningen die exact worden afgestemd op de conditie en beweeglijkheid van de oudere die de oefeningen uitvoert. De set therapeutische games is ontwikkeld op basis van bewegingen die het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie voorschrijft. Alle genomineerden krijgen ondersteuning van Brainport Development bij de verdere ontwikkeling en lancering van hun product.
Het congres, waaraan zo’n 350 mensen deelnamen, stond in het teken van innovaties in de zorg die het werk van professionals en het leven van patiënten kunnen verbeteren. De Brainport Health Innovation Award beloont innovatieve ideeën, producten of werkwijzen in de zorg. Uit de 25 inzendingen voor de vierde editie van de BHI Award nomineerde de jury drie kandidaten.
Vorig jaar werd de BHI Award toegekend aan NEMO Healthcare, voor de TOCO-patch, een monitoringinnovatie voor een comfortabele en veilige bevalling. Algemeen directeur Bas Lemmens was dit jaar jurylid. “Door het winnen van de BHI Award nam de bekendheid van NEMO Healthcare in Brainport sterk toe. We hebben gebruik kunnen maken van de kracht en het netwerk van Brainport. Voor starters is een dergelijke goede kruiwagen van zeer groot belang, dit wordt vaak onderschat. De BHI Award geeft bedrijven juist dat steuntje in de rug om de innovatie onder de aandacht te brengen van het grotere publiek en het product te lanceren. De BHI Award draagt bij aan het creëren van een kenniseconomie waarin innovatie de sleutel is tot succes”, stelt Lemmens.
[ De award van dit jaar werd ontworpen door kunstenares Jenny Roost. ]
De Brainport Health Innovation Award staat open voor alle – grote en kleine – zorginstellingen, bedrijven, kennisinstellingen, patiëntenorganisaties en overheidsinstellingen die zich bezighouden met zorginnovatie. De zorgsector kent tal van ontwikkelingen: kosten stijgen, de hulpvraag neemt toe en er is steeds minder personeel beschikbaar. Deze tendens vraagt om innovatieve en toekomstbestendige oplossingen waarbij de patiënt/cliënt centraal staat. Met de BHI Award wil Brainport technologische zorginnovatie stimuleren om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.
Pieter van de Hoogenband reikte behalve de BHI Award oorkondes uit. Ubiqu kreeg een eervolle vermelding voor veilige en hoogwaardige virtuele sleutels voor fiets, auto of huis waarbij mensen zelf de toegangsrechten instellen. De jongens en meisjes van het NXT Generation team kregen een speciale aanmoedigingsprijs. Zij bedachten een slimme variant op een koeler voor telefoons en computers, ter grootte van een vingernagel. De jonge uitvinders verwerkten de koeler in een pleister. Geplakt op de twee grote halsslagaders, verkleint de koelpleister de kans op hersenbeschadigingen na een hartstilstand. Uit de medische wereld kwamen hier al enthousiaste reacties op. Met de vinding won het team onlangs de Beneluxfinale van de First Lego League, een wereldwijde techniekwedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar.
Geef een reactie