default-header
HomeNieuwsQ-KOORTSPRIK kwestie van LANGE ADEM

Q-KOORTSPRIK kwestie van LANGE ADEM

donderdag 18 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

• Minister Klink wil snelheid met vaccinadvies
• Gezondheidsraad ziet maanden verstrijken

door RENÉ STEENHORST

DEN HAAG – Het gaat zeker drie tot zes maanden duren voordat in Nederland duidelijkheid ontstaat over het al dan niet kunnen inzetten van een Australisch vaccin tegen de Q-koorts.

[ Woordvoerster: „Het is allemaal niet zo simpel ” ]

Minister Klink (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad onlangs gevraagd hem „met spoed” te adviseren inzake zo’n mogelijk preventieve bescherming die voor bepaalde groepen mensen zou moeten gelden.

Het gaat daarbij onder meer om inwoners van een met Q-koorts geïnfecteerd gebied, voor wie een dergelijke bacteriële dreiging tot een reëel gezondheidsprobleem zou kunnen leiden. Of personen die als veehouder, als ‘ruimer’ of in de melk- of vleesverwerkende industrie in nauw contact staan met geiten of schapen. Door direct of indirect contact met deze dieren raakten vorig jaar zeker 2300 mensen besmet met de Q-koortsbacterie Coxiella brunettii.

‘Q-vax’-vaccin
Maar volgens de Gezondheidsraad kan het verzoek van de bewindsman gewoon niet sneller in behandeling worden genomen. „Dit gaat zeker maanden duren”, zegt een woordvoerster. „Andere zaken, die ook belangrijk zijn, moeten er namelijk voor wijken.”

De minister wil dat snel wordt onderzocht of het (nog) niet in Europa geregistreerde Australische ‘Q-vax’-vaccin veilig voor dit doel in Nederland kan worden ingezet. Hij deed zijn adviesaanvraag mede tegen de achtergrond van een recente zaterdagreportage in De Telegraaf van 30 januari jongstleden, waarbij een in Brabant wonende 48-jarige Nederlander met een kunstmatige hartklep helemaal naar Australië afreisde om zich daar te laten inenten met het daar beschikbare vaccin, het enige ter wereld. Dat deed hij, nadat zijn cardioloog in Nederland hem erop had gewezen dat hij een onverantwoord groot risico nam door als drager van een hartklepprothese te blijven wonen in het epicentrum van de Qkoorts. De hartspecialist had de man dan ook geadviseerd te verhuizen, iets waarvoor hij niet voelde.

De Gezondheidsraad lijkt evenwel niet erg happig om de adviesaanvraag van de bewindsman met grote haast te behandelen. „Het is allemaal niet zo simpel “, verzucht de woordvoerster van de raad enkele keren. „De raad was al heel snel met de advisering inzake het H1N1-influenza A-virus, maar zo snel zal het dit keer echt niet gaan.”

De Gezondheidsraad is op dit moment bezig met het formeren van een commissie van deskundigen die zich over het verzoek van minister Klink zal buigen. „Een van de problemen is dat het vaccin hier niet is geregistreerd. Dat was met het vaccin tegen de Mexicaanse griep wél het geval. De H1N1-vaccinatie was al goedgekeurd, we hadden er meteen de beschikking over. Dit Australische vaccin heeft ook nogal wat bijwerkingen en het wordt in Australië alleen verstrekt aan mensen die met schapen en geiten werken. Nee echt, het is allemaal niet zo simpel.”

Die voorlaatste bewering klopt evenwel niet. Uit navraag blijkt dat ook bewoners van Q-koortszones in Australië zich kunnen laten inenten, wanneer zij er prijs op stellen. Bovendien zijn tienduizenden mensen daar al gevaccineerd, zonder noemenswaardige bijwerkingen. Wel zou de vaccinatie bijwerkingen (zoals allergieën) kunnen geven wanneer iemand wordt ingeënt die al eens eerder in contact is geweest met de Q-koorts.

Dit artikel verscheen eerder in de Telegraaf. d.d. 16 februari 2010


Geef een reactie